Fortællingen.dk

– der findes i hvert fald 1423 gode bøger!

Terry Pratchett: Gnomernes flugt

Emner: , , , , , • Se alle anmeldelser af: Terry PratchettUdskriv anmeldelsen • 20. juni, 2007

Terry Pratchett: Gnomernes flugtEndelig en samlet udgave af Terry Pratchetts ny-klassiske, fantastiske og dybt humoristiske trilogi om Gnomernes flugt

Visse ting er ikke retfærdige – f.eks. at Terry Pratchett aldrig er slået ordentligt igennem på det danske bogmarked. I årenes løb er det lykkedes at få nogle titler på gaden, mens Pratchetts mesterstykke, serien om Diskverdenen, måtte desværre stoppe efter syv eminente bind. Men han har også begået sig andre steder, og nu har Borgen genudgivet 3-binds-værket Gnomernes flugt samlet i ét bind – og det er en påmindelse om, at Pratchett forstår at skrive, så man jubler. Gnomernes flugt er en perle, der fortjener at blive stukket i børne- og voksenhænder vidt og bredt.

Fysisk ligner gnomernes mennesker, bare meget meget små – og mentalt kan der nok også trækkes visse sammenligninger. Første del af Gnomernes flugt hedder ”Varehuset” og starter med et kultursammenstød af de helt store – på trods af aktørernes lidenhed. Masklin og hans lille stamme af gnomer, der hidtil har levet i det fri, kommer til Varehuset, skabt af Brødr. Arnold (etabl. 1905), hvor de møder en helt anden type gnomer – mange forskellige stammer, der har taget navn efter husets forskellige afdelinger, og som lever efter helt andre regler og normer, end Masklin er vant til. Og så er de overbeviste om, at Varehuset er hele verden – der eksisterer simpelthen intet Udenfor, også selv om Masklin og resten af stammen netop kommer derfra.

Det er naturligvis kun starten. Snart går det op for gnomerne, at Varehuset, hvor de har boet for altid (tror de), skal rives ned – og ikke nok med det: de er efterkommerne efter gnomer, hvis rumskib styrtede ned på Jorden for flere årtusinder siden. De lettere dumme mennesker har nu endelig udviklet sig så langt, at de kan give gnomerne en mulighed for at vende tilbage til deres skib, der venter i rummets dyb (ideen er noget tid om at bundfælde sig, også fordi de fleste af gnomerne har svært ved at forestille sig en verden uden tag, så meget desto mindre det uendelige rum)

Det falder på stakkels Masklin at lede gnomerne i den hårde tid, der følger. Og det er ærligt talt noget af det sjoveste, jeg nogensinde har læst.

Terry Pratchett skriver let, enkelt og medrivende, men han forstår også at presse ideer, tanker, udvikling, humor og tusind andre ting ind mellem linierne. Teksten er måske enkel, men personerne er komplekse – og så uendeligt underholdende.

Gnomerne skændes og kævles, de kæmper mod omverdenen, de overkommer alle odds, og de vokser umådeligt på vejen. Pratchett lader sine personer få nogle ordentlige hug, samtidig med at han beskriver dem, som er det en fryd. Nogle mennesker vil måske lade sig afskrække af Gnomernes flugt, fordi den angiveligt er en børnebog, men tag ikke fejl: Pratchett skriver måske humoristiske bøger, og han skriver måske for børn, men han skriver også uden grænser og uden alder. Gnomernes flugt var et vidunderligt gensyn – helt på højde med f.eks. Discworld-bøgerne.

Og lad os nu få resten af hans forfatterskab på dansk. Vi fortjener det.

Terry Pratchett: Gnomerne flugt, samlet udgave af Varehuset, Stenbruddet og Det store skib (org. Trucker, Diggers, Wings). Borgen, 2007. Oversat af Torben Nilsson.
Forside: David Wyatt

Der er udkommet 30 titler i Terry Pratchetts humoristiske fantasyserie Discworld. Desværre er kun de 5 oversat til dansk.
Læs om Discworld/Diskverden på Wikipedia

Hvad synes du om bogen? Giv stjerner eller skriv en kommentar.

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (3 stemmer)
Loading...

3 kommentarer »

  1. Ja, de tre bøger er fantatiske. Hørte dem selv på lydbog over et par uger på vej til arbejde i bilen.

    /Martin

  2. har lige læst den er helt fantastisk

  3. Den første bog jeg læste af Terry Pratchett, var Tæppefolket, og det var helt tilbage i folkeskolen (jeg er nu 34). Jeg var betaget af hans måde at skrive på, og ret hurtigt derefter fandt jeg Varehuset (Truckers), Stenbruddet (Diggers) og Skibet i Himlen (Wings)… Jeg var vilde med dem, og har faktisk læste dem med få års mellemrum, skiftevis på engelsk og dansk, og er lige stadig lige betaget.

    Jeg er 100% enig i, at disse bøger er perfekte for både børn og voksne, da karakterene rummer en dybde som voksne vil værdsætte, samtidig med at de bliver præsenteret på et sprogligt niveau, som børn omkring 8 år og opefter vil værdsætte.

    De kan anbefales… Jeg er ikke stødt på andre bøger, der når op på dette underholdende niveau, de er simpelthen brilliante!