Fortællingen.dk

– der findes i hvert fald 1423 gode bøger!

Taber-nabo og andre forvandlingsnoveller

Emner: , , , , • Se alle anmeldelser af: Annette Bjørg Koeller, Dorthe de Neergaard, Ellen Holmboe, Els Cools, Grethe Wiemann Borregaard, Henrik Nilaus, Karin Feit Almberg, Lona Andersen, Mette VedsøeUdskriv anmeldelsen • 15. april, 2010

8 stærke noveller af 8 forskellige forfattere illustreret af 1 fantastisk – og lidt skræmmende kunstner

For nylig kom det mig for øre, at der er nogen i dette land der mener, at vi anmelder børne- og ungdomslitteraturen for positivt. Det er jeg på ingen måde sikker på, at jeg er enig i. Under alle omstændigheder, så vil der ikke blive sparet på jublen her, for det var en stor fornøjelse at læse denne novellesamling.

Novellerne i Taber-nabo er skrevet af Dorthe De Neergaard, Henrik Nilaus, Karin Feit Almberg, Grethe Wiemann Borregaard, Mette Vedsøe, Lona Andersen, Annette Bjørg Koeller og Ellen Holmboe.

At netop disse 8 forfattere optræder sammen i denne samling, har den baggrund, at forlaget Høst & Søn i 2009  inviterede nuværende og tidligere elever fra Forfatterskole for Børnelitteratur til at skrive noveller for de 10-12 årige. Det overordnede tema skulle være forvandling. Temaet har de holdt sig til – om end de har forstået og behandlet det meget forskelligt. Men det der med de 10-12 årige?… jeg vil mene, at disse noveller med fordel kan læses af de 10 – 100 årige!

Ellen Holmboes novelle, Månesyge, handler om ulve. De andre noveller handler om mennesker. Mennesker og det de omgiver sig med.

Ud af temaet forvandling vokser der andre temaer. (Hvorfor) skal man for eksempel forvandle sit udseende? For at komme med på holdet? Er der egentlig forskel på huller i ørerne og en fedtsugning – sådan rent principielt? Kan man gøre sig fortjent til forvandling eller må man bare sætte sig ned og vente. Kan man dukke nakken og undgå forvandling. Er man god fordi man gør noget godt, eller kan man godt være en røv selv om man kommer til at gøre en god gerning. Forvandler de andre sig i virkeligheden eller er det bare én selv og måden man ser på dem, der forvandler sig?

Ud over at hedde Cool(s) så er hun det også, kunstner og illustrator Els Cools. Hendes billeder kan give mig mavepine. Hun illustrerer scener fra novellerne, men hun fortæller også sine egne historier. Billederne er skumle og fulde af skygger.

Det er en meget fin udgivelse. Sådan noget opfordret-halløjsa kan ellers godt blive lidt tamt, synes jeg. Men Taber-nabo og andre forvandlingsnoveller er alt andet en tam.

Taber-nabo og andre forvandlingsnoveller . Skrevet af: Dorthe De Neergaard, Henrik Nilaus, Karin Feit Almberg, Grethe Wiemann Borregaard, Mette Vedsøe, Lona Andersen, Annette Bjørg Koeller og Ellen Holmboe. Illustreret af Els Cools. Høst & søn, 2010.- 80 sider

Hvad synes du om bogen? Giv stjerner eller skriv en kommentar.

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (5 stemmer)
Loading...

2 kommentarer »

  1. Hej, hvis Lona andersen ser det her så please ring til mig på nummeret for neden jeg laver en opgave og du er min opgave.der står nemmelig ikke noget som helst om dig så please ring hvis du får tid (:

  2. Yo din mor1 jeg er Lona Blandersen!