Fortællingen.dk

– der findes i hvert fald 1423 gode bøger!

Stian Hole: Garmanns hemmelighed

Emner: , , , • Se alle anmeldelser af: Stian HoleUdskriv anmeldelsen • 20. oktober, 2010

”Tanker og drømme er himmelske fartøjer” citat af Olav H. Hauge (norsk digter)

Garmann er nu begyndt i skolen og har lært reglerne i skolegården. Han har også lært, at der er forskel på de to tvillingepiger Johanne og Hanne. At selv om de ser ens ud udenpå, er de helt forskellige indeni. Hanne hvæser og griner ondskabsfuldt. Johanne er stille og bøjer af.

Johanne har en hemmelighed. Garmann er den eneste, der må se den. I skovbunden ligger nogle forvredne metalstykker, Johanne ”tror det har været et rumskib.” Sammen går Garmann og Johanne om bord i fantasien om at rejse ud i rummet. De kryber helt tæt sammen, kigger ud i universet og op på stjernehimlen. Og fortæller hinanden sårbare hemmeligheder om, hvad de er bange for og sjove gåder.

Lige indtil søster Hanne vil afsløre deres hemmelige sted, for hun har fulgt efter dem. Men Johanne finder sig ikke længere stiltiende i søsterens plagerier. Hun kender endnu en hemmelighed. Om Hanne. Det gør Hanne tavs. Og Johanne stærk. Måske er det derfor Johanne også sørger for, at hun og Garmann på en måde alligevel, når stjernerne, stopper tiden og bliver vægtløse den sommer.

Illustrationerne er udtryksfulde gå-på-opdagelse-collager. Fra skoven vises myldrebilleder med næsten 3D-effekt. Tvillingernes magtskifte illustreres med, hemmeligheder kan bruges som en handelsvare ved at vise et opslag i regnskabshæfte. Et panoramabillede fra skolegården ligner en moderniseret udgave af Pieter Bruegel den Ældres Børnelege fra 1560, men tøndebåndene er blevet skiftet ud med en hulahopring.

Pieter Bruegel © Bridgeman Art Library/Kunsthistorisches Museum, Wien

Teksten fremkalder også billeder ”engang så jeg to myrer som bar en vanddråbe imellem sig.” Så kort, koncist og poetisk, kan der skabes smukke billeder hos læseren. Forlaget har skønnet oversættelsen varetages bedst af den erfarne digter, Naja Marie Aidt.

Der er mange referencer og spændende lag i historien anført i både tekst og illustrationer alene og i samspillet mellem disse. Det mest specielle for mig er, at alle sanser kommer i brug. Fx når Johanne og Garmann går ind i skoven, og en frodighed af norsk flora, fauna og farver slår mig i møde. Jeg fornemmer skovens dufte, skyggernes kølighed og lyden af sommerfuglens vinge.

Dette er 3. billedbog om Garmann. Er billedbøgerne om Garmann mest for voksne? Hvad siger børn til den slags billedbøger? Jeg hører gerne fra jer derude.

Stian Hole: Garmanns hemmelighed. Oversætter Naja Marie Aidt, illustrator Stian Hole, Høst & søn, 2010 – 46 sider

Hvad synes du om bogen? Giv stjerner eller skriv en kommentar.

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (2 stemmer)
Loading...

2 kommentarer »

  1. Garmann er bestemt for børn! Jeg har læst alle 3 fantastiske bøger om Garmann for mine drenge på 4 og 6 år. De er vilde med dem og håber at der snart kommer “Garmanns vinter”! Hver gang vi læser en af bøgerne finder de nye detaljer i de flotte illustrationer, så der er altid nye ting at tale om. Min mand har læst dem højt i sin 2. klasse, og det har også været en succes – der er mange ting at tage fat på i en litteratursamtale i en undervisningssituation.
    – så jo Garmann taler til både børn OG voksne.

  2. Hej Lise Jæger
    Tak for din kommentar. Dejligt at høre, at Garmann også går sin sejrsgang hos børnene – med lidt voksenhjælp til at starte på.