Fortællingen.dk

– der findes i hvert fald 1423 gode bøger!

Stein Erik Lunde: Æææg

Emner: , , , , • Se alle anmeldelser af: Stein Erik LundeUdskriv anmeldelsen • 16. december, 2005

Stein Erik Lunde: ÆæægEn allergiker ser rødt:
Hævnen er sød og i dette tilfælde faktisk helt i orden…

Gilbert er en umiddelbart helt normal dreng på 11 år. Han er en rask dreng, der går til fodbold i sin fritid, og hormonerne er så småt begyndt at røre på sig. I hvert fald vil han rigtig gerne lære Line fra klassen en del bedre at kende. Som sagt, alt er helt normalt. Men under overfladen lurer der noget meget ubehageligt, som har magt til at skille ham ud fra det sociale fællesskab, give ham ondt i maven og sætte gang i ubehagelige og nedværdigende opkastninger. Gilbert har nemlig allergi. Over for æg. Der skal ikke særligt meget æg til, når man har allergi, og strengt taget er der æg i rigtig mange madvarer. Derfor er Gilbert altid oplyst om, hvor nærmeste toilet er, i tilfælde af at det går galt, og han orienterer sig nøje og bredt om, hvilke ingredienser der udgør den mad, han skal spise.

Desværre forholder det sig sådan, at ikke alle mennesker besidder den nødvendige empati, det kræver at forstå, hvad en allergi kan betyde for den, der lider af den. Og desværre er Gilberts tante, som familien tit ser, netop sådan et slags menneske. Hun tror ikke helt på, at det kan være så slemt. Måske er Gilbert bare kræsen eller vil være noget særligt? Hvis nu Gilbert kun skulle forklare sig over for ét menneske, havde det måske ikke været så slemt. Men mange afkræver forklaringer på hans fravalg af mad – og tanten tipper vægtskålen. Gilbert ser simpelthen knaldrødt. På æggeallergien, på ondt i maven, på opkast og på sig selv som for nemheds skyld altid forsøger at skjule sin skavank men mest og især; på den infame tante. Således går Gilbert i gang med at planlægge en ondskabsfuld og nederdrægtig hævn, der kan chokere selv den mest garvede læser. Alt ender nu lykkeligt – altså på nær for tanten…

Nok er udgangspunktet en galoperende æggeallergi, men dybest set handler Æææg om respekt eller mangel på samme. Den handler om at tegne en streg i sandet; om at sige fra og opridse egne grænser. Det lykkedes på lidt ekstrem vis for Gilbert – andre drømmer om den; hævnen.

Æææg er således en kort, men dejlig og humoristisk fortalt roman om barndom, om at blive voksen og den første kærlighed. Historien understøttes på flot vis af kraftfulde ekspressionistiske illustrationer af Kim Hiorthøy og giver f.eks. et ret præcist billede af Gilbert, når han er syg. Helt bogstaveligt.

Stein Erik Lunde: Æææg. Oversat af Kari Sønsthagen og Torben Weinreich. . Forum, 2000.  Forside: Kim Hiorthøy

Hvad synes du om bogen? Giv stjerner eller skriv en kommentar.

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (Bliv den første til at stemme)
Loading...

Der er lukket for kommentarer.