Fortællingen.dk

– der findes i hvert fald 1423 gode bøger!

Sonya Hartnett: Tin og tunnellerne

Emner: , , • Se alle anmeldelser af: Sonya HartnettUdskriv anmeldelsen • 28. november, 2006

Sonya Hartnett: Tin og tunnellernePigen Harper fortæller indlevende om sin familie og ikke mindst sin usædvanlige lillebror Tin, der graver tunneller og til sidst lever sit liv under jorden…

“Tin og tunnellerne” foregår i Australien i 1930´erne. Historien fortælles af pigen Harper, der sammen med sin familie bor i et tørt og ufrugtbart område.
Faderen er ikke landmand, men har fået jorden af den australske regering som belønning for deltagelse i 1. verdenskrig i Europa. Familien har ikke meget at leve af, faren forsørger fami- lien ved at sætte kaninfælder op og sælge skindene. Det er under depressionen, og der er stor fattigdom og arbejdsløshed.

Harper fortæller levende om livet og hverdagen i den lille familie. Hun har 4 søskende: Devon og Audrey, som er ældre end hende, og Tin og Caffy som er yngre.
Tin begynder at grave som ca. 8 årig en hule under familiens hus, og gradvist udvikler det sig til, at han graver tunneller. Til sidst lever han hele sit liv under jorden, og han kommer til at se ud derefter. Familien ser ham sjældnere og sjældnere, men han følger med i deres liv og griber flere gange ind for at hjælpe, indgreb på godt og ondt.

Familien rammes gentagne gange af ulykker, bl.a. dør et familiemedlem under tragiske omstændigheder, og deres lille beskedne hus styrter sammen. De har gode naboer og får på forskellig vis hjælp – også til at bygge et nyt hus.

En af egnens mere velstående mænd kommer også med tilbud om støtte, og den ældste søster flytter ind som en slags husholderske for ham. Det ender i noget af en tragedie, der kommer til at præge Harper og hendes familie resten af deres liv.

“Tin og tunnellerne” er en usædvanlig – og dejlig læseoplevelse, der foregår i en tid og et miljø, vi ikke ofte hører om.
Historien om drengen Tin, der graver sig ned i sine tunneller, er på sin vis mærkelig, men forfatteren kan sit kram. Via pigen Harper fortæller hun gribende og usentimentalt om familiens liv, de trange kår og tragedier, der rammer dem.
Romanen fangede mig fra første side.

Den henvender sig til unge fra ca 14 år og langt op.

Romanen er udkommet på engelsk i 2000 og fik i 2002 The Guardian Children´s Fiction Prize.

Sonya Hartnett: Tin og tunnellerne. Oversat af Inge-Lise Jespersgård. Høst & Søn, 2006. Forside: Harvey Macauley, Imperiet. Originaltitel: Thursday’s Child 

Hvad synes du om bogen? Giv stjerner eller skriv en kommentar.

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (1 stemmer)
Loading...

Der er lukket for kommentarer.