Fortællingen.dk

– der findes i hvert fald 1423 gode bøger!

Scott Westerfield: Uglies

Emner: , , , , • Se alle anmeldelser af: Scott WesterfieldUdskriv anmeldelsen • 15. september, 2010

Verden ville være et bedre sted, hvis vi alle var smukke, ikke sandt? Så ville ingen føle sig udenfor, og livet ville være lettere, ikke? Nej.

Scott Westerfield fremstiller en verden, hvor man bliver voksen og Smuk på sin 16 års fødselsdag. Smuk med stort S, fordi det er en skønhed baseret på udregninger af, hvad mennesker finder attraktive, og det opnås med en avanceret og langvarig operation.

Indtil den dag er man Grim. Helt almindelig og plaget af de fejl og særheden, ens krop nu engang er i besiddelse af. Sådan en er vor hovedperson, Tally, men kun kort tid endnu. Det er snart hendes tur, men hun er en af de sidste på sin årgang, så hun er alene og rastløs med for megen tid tilovers.

Snart får hun en ny ven, Shay, og det bringer hende i kontakt med en verden af Grimme, som er flygtet fra skønheden – og det afslører grumme ting om hendes verden og stiller hende selv over for store dilemmaer.

Uglies er en dystopisk omgang ungdoms-science fiction, bygget på et stærkt og godt udtænkt koncept, med en interessant hovedperson og en handling, der starter roligt, men bygger op og tilsætter en smule romantik og masser af svære beslutninger. Især første del af historien er superb – Westerfield præsenterer sin verden, der på overfladen er så smuk, men sår også den første fornemmelse af, at der er mere under overfladen. Samtidig er Tally letgenkendelig som teenager, fuld af energi og oprør, samtidig med at man forstår, hvordan hun er præget af den verden, hun er vokset op i – for der ligger også en del afsky til sig selv og andre Grimme i hende. Det er naturligvis noget, der kommet på en prøve, da hun må stikke af fra sit grundlæggende trygge liv og begive sig ud i ødemarken.

Her bliver Uglies måske lidt mere forudsigelig, og romantik virker måske, som om den er kastet ind i historien for at få det hele til at hænge sammen – men det ændrer ikke ved, at historien har et så godt drive, at man kan tage det med fra den, som man ønsker. Det gør den til endnu en af de ungdomsromaner, der med masser af udbytte kan læses af både unge og voksne. Sammen med den gode historie har den nemlig noget på hjerte.

Scott Westerfield: Uglies (Uglies;1) Oversat af Astrid Heise-Fjeldgren. People’s Press Jr., 2010.- 348 sider

Hvad synes du om bogen? Giv stjerner eller skriv en kommentar.

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (2 stemmer)
Loading...

3 kommentarer »

  1. Endte med ikke at læse den færdig, netop fordi den blev forudsigelig da jeg kom et stykke ind i den.

  2. Enig, det er noget irriterende. Men starten var altså stærk.
    Jeg glæder mig ti at se, hvad han gør med fortsættelsen – den kan gå begge veje.

  3. […] Westerfield: Uglies I en verden, hvor alle er smukke, viser der sig at lægge foruroligende ting under […]