Fortællingen.dk

– der findes i hvert fald 1423 gode bøger!

Sally Grindley: Tilovers

Emner: , , , • Se alle anmeldelser af: Sally GrindleyUdskriv anmeldelsen • 10. april, 2009

tiloversLu Si-Yan er pige og derfor tilovers

11-årige Lu Si-Yan bor i en lille landsby i Kina med sin far, mor og lillebror. Familien er fattig, men kærligheden til hinanden gør, at livet alligevel er godt, trygt og idyllisk. Lige indtil faren kommer ud for en ulykke og dør. Lu Si-Yan kæmper sammen med moren for, at familien skal klare sig, men da moren bliver syg, må de give op og bede den usympatiske og smålige onkel Ba om hjælp. Onklen synes ikke videre om at få prakket en familie at forsøge på nakken, og han beslutter sig for at sælge Lu Si-Yan til en rig familie i en helt anden egn af Kina.

”Min mor stod i vores skyggefulde køkken, men hun så ikke på mig, og hun sagde ikke et ord. Onkel greb fat om mit håndled. Da han førte mig væk fra huset, rakte min mor den ene hånd ud efter mig og greb fat i luften, som for at holde mig tilbage. Så tog hun min lillebror op i favnen og gemte sig bag døren.”

Lillebroren er vigtigere. Det er ham, der kan videreføre farens navn og tilbagebetale familiens stadigt voksende gæld til onklen. Lu Si-Yan er derimod bare tilovers.

Først forstår hun ikke helt, hvad der skal ske, men da hun på markedet bliver udstillet på rad og række med andre piger, mens der går mænd rundt og inspicerer dem, finder hun ud af den grusomme sandhed. Hun ender med at blive solgt som tjenestepige til en rig byfamilie, hvor hun slider og slæber dagen lang og ikke kommer uden for en dør. Men det hårde arbejde er ikke det værste. Ensomheden, forladtheden, fortvivlelsen og savnet truer med at fjerne håbet om en dag at slippe fri og vende hjem til moren og lillebroren.

Sally Grindley har været i Kina for at researche til bogen, og det kan mærkes. Det er en kontant og oplysende historie, der med Lu Si-Yans betragtninger om børnearbejdet i storbyen versus den fattige tilværelse på landet, tager alvorlige og vedkommende emner op til overvejelse. Hun er en modig og viljestærk pige, der kæmper for sin overlevelse, men fortællerstilen bliver desværre ofte for voksen til den 11-årige jeg-fortæller og lidt for berettende og mekanisk til at komme helt ind under huden på mig. Jeg tror, at bogen får større udbredelse til skolebrug end til fritidslæsning.

De barske oplevelser, som Lu Si-Yan kommer ud for, satte dog helt klart mit eget liv i perspektiv på en dag, hvor mit største problem var, om jeg skulle vælge den kjole, jeg havde udset mig, i lilla eller blå.

Sally Grindley: Tilovers. Oversat af Mette Skot Perscke. Borgen, 2009, 184 sider.

Hvad synes du om bogen? Giv stjerner eller skriv en kommentar.

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (3 stemmer)
Loading...

Der er lukket for kommentarer.