Fortællingen.dk

– der findes i hvert fald 1423 gode bøger!

Sally Gardner: Jeg, Coriander

Emner: , , , • Se alle anmeldelser af: Sally GardnerUdskriv anmeldelsen • 15. januar, 2006

Sally Gardner: Jeg, CorianderDybt charmerende historisk og magisk roman. Mennesker uden et y-kromoson vil grådigt sluge, fortære og absolut elske denne dejlige roman, inden jeg kan nå at sige: Askepot!

Forestil dig London i 1600-tallet; hør gadesælgere, musikanter eller gøgleres lyde blande sig med menneskers snak og latter. Her er jo ingen biler, så hør istedet hestehove og trækvogne skurre mod de brosten, hvor de fine kvinders smukke kjoler fejer hen over. Themsen snor sig igennem byen, og dens lugt blander sig med byens: røg, affald og madlugt.

I et hus sidder pigen Coriander på 15 år. Foran sig på et bord har hun papir og blyant. For at kunne se, hvad hun skriver, tænder hun sterinlys, syv i alt, og efterhånden som de brænder ned, afsløres en dramatisk historie.

Coriander vokser op i en fornem familie. Alt er lutter idyl. Tjenestefolkene er tilfredse og søde. Forældrene elsker hinanden, og dagligdagen er lys og lykkelig. Men alt forvrænges og går galt, da moren pludselig dør på mystisk vis. Faktisk går det allerede galt, da Coriander får et par sølvsko af en ukendt giver til sin fødselsdag. Sølvsko, som moren nægter hende at gå med.

Efter sin kones ulykkelige død er Corianders far dybt fortvivlet, men midt i sorgen bliver han nødt til at foretage et skæbnesvangert valg for at redde rygte og måske endda liv: Han gifter sig med den puritanske frue Maud. Faren er nemlig royalist, hvilket er en ret usikker politisk overbevisning at have, efter at kongen er blevet halshugget. Cromwell er ved magten og har en direkte linie til Gud. Der bliver slået hårdt ned på urostiftere!

Stedmoren Maud er modbydelig og dybt ondskabsfuld, ikke kun over for Coriander men også over for sin egen datter, Hester. I kølvandet på Maud følger hendes medsammensvorne: en dybt ekstremistisk prædikant, og da de to skurke begraver Coriander levende, tager historien virkelig fart.

Jeg, Coriander er en fantastisk god fortælling, der lever og ånder igennem sine personer, som ganske vist er lidt firkantede. Skurkene er gennemført væmmelige, og heltene er ydmyge og ærlige og afviger ikke langt fra dydens vej. Men sådan må det altså godt være i en rigtig god historie, hvor størrelser som mord og romancer snubler over hinanden. Hele herligheden bindes sammen med magiske tråde, der blandt andet involverer en forsvunden skygge og en prins, der bliver forvandlet til en ræv. Resultatet er en anderledes, men rigtig god historie. Rammerne er historiske og tilfører fortællingen en masse spænding og autencitet. Det magiske bliver troværdigt, og man charmeres fuldstændigt af det hele.

Jeg anbefaler varmt Jeg, Coriander til alle bogorme i alderen 12-80. Piger, forståes.

Sally Gardner: Jeg, Coriander. Oversat af Jette Røssell. Sesam, 2005. Forside: Lydia Corry. Originaltitel: I, Coriander

Hvad synes du om bogen? Giv stjerner eller skriv en kommentar.

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (3 stemmer)
Loading...

2 kommentarer »

  1. jeg syntes at det er den bedste bog hun har skrevet af alle dem jeg har læst og jeg har tænkt mig at læse resten i hvert fald. jeg håber der kommer flere bøger!!!:-)

  2. Det er en af de bedste bøger nogensinde….