Fortællingen.dk

– der findes i hvert fald 1423 gode bøger!

Søren Damm: Finland

Emner: , , , , • Se alle anmeldelser af: Søren DammUdskriv anmeldelsen • 1. juli, 2006

Anders og Marie går i 3.g og er kærester. Fester, venner, familieproblemer og ikke mindst tanker om fremtiden optager dem meget.

Anders og Marie er i gang med sidste år i gymnasiet, og de er for nylig blevet kærester. Anders har tidligere været kæreste med Sara, Maries veninde, som blev dræbt i en trafikulykke – og hun er stadig et sted i hans bevidsthed, selv om han er vild med Marie.
Det er de to hovedpersoner, der skiftevis kommer til orde i romanens afsnit. De fortæller om deres indbyrdes forhold, som ikke altid fungerer lige godt, og om hverdagen med venner, fester og familieforhold.
Både Anders og Marie har knas i familielivet. Maries far indleder et forhold til er af hendes veninder, hvilket ikke er uproblematisk. Han er i det hele taget lidt for meget. Moderen isolerer sig, og forældrene skal skilles. Anders’ forældre er skilt, faderen har fået ny yngre kone, moderen er alene og bekymrer sig for meget om, hvor Anders er. Gymnasielivet går mere op i fester end i lektier for livet skal leves “fullfrontal”, som Anders siger. Han er lidt usikker på sig selv om end stor i munden og føler sig ikke altid accepteret i vennegruppen.
Både Anders og Marie ser frem til at flytte hjemmefra – helst til København – og få deres eget liv, en uddannelse eller hvad det nu skal være. Anders lidt ældre ven, Niels, lokker med en rejse til det ukendte og spændende Finland, deraf titlen, men hvad skal han nu vælge?

”Finland” giver et portræt af gymnasiegenerationen anno 2006. Der er fart på, tingene skal prøves af både hvad angår drukture og euforiserende stoffer, og det med familien er for det meste for meget. Det handler om de unges liv nu og her, og om deres søgen efter en mening med tilværelsen.
Der er mange dialoger, og sproget er meget tidstypisk: ”jeg voldspiser nogle chips””, ”fucking meget” og lignende. Der er mange ord og megen snak i ”Finland”, men jeg synes Søren Damms historie langt hen af vejen er fænglende og velskrevet.
Den henvender sig til unge fra 14 år og voksne, men vil nok især fange dem der er i gang med gymnasiet eller noget lignende.

Romanen Finland har sin helt egen hjemmeside, hvor man kan læse mere om bogen, anmeldelserne og forfatteren: www.finland-romanen.dk

Søren Damm: Finland. Samleren, 2006. Forside: Marianne Bisballe. 

Hvad synes du om bogen? Giv stjerner eller skriv en kommentar.

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (1 stemmer)
Loading...

Der er lukket for kommentarer.