Rudyard Kipling: Hvordan elefanten fik sin lange snabel og andre fortællinger
Emner: fabler, fra 5 år, god til højtlæsning, klassikere • Se alle anmeldelser af: Jan Mogensen, Jon Ranheimsæter, Lilian Brøgger, Rudyard Kipling, Ursula Seeberg • • 20. juni, 2007Kiplings dyrefabler er bare fantastiske. Læs her om hvordan elefanten, hvalen, næsehornet og dromedaren i tidernes morgen fik hver deres særegne udseende.
4 af Kiplings herlige dyrefabler er samlet i denne bog. Ud over “Hvordan elefanten fik sin lange snabel” er følgende medtaget: “Hvordan hvalen fik sin snævre hals”, “Hvordan næsehornet fik sin runkne hud” og endeligt “Hvordan dromedaren fik sin pukkel”.
Hver historie har sin illustrator, her nævnt så de passer til ovennævnte rækkefølge: Jan Mogensen, Jon Ranheimsæter, Lilian Brøgger og Ursula Seeberg. De hører alle til blandt Danmarks bedste børnebogsillustratorer.
Alle historierne i denne bog har været udgivet selvstændigt med ovennævte illustratorer – og de findes også i andre udgaver.
Som sagt handler de historierne om, hvordan elefanten, hvalen, næsehornet og dromedaren i sin tid fik deres helt specielle og unikke udseende. Handlingen skal ikke røbes her for dem, der evt. ikke skulle kende fablerne. Og gør man ikke det, har man noget til gode.
Kiplings fortællinger er sjove, finurlige og originale. Sprogligt er det en fornøjelse at bevæge sig ind i Kiplings univers, og jeg tror at de fleste børn vil elske dem – og gyse og identificere sig med den umætteligt nysgerrige elefantunge, der stiller spørgsmål om alt i dens omgivelser. Og har man først hørt om “den store grågrønne, grumsede Limpopo-flod, hvor febertræerne gror tæt“, så glemmer man det ikke igen.
Kipling leger med sproget, og oversætteren Jesper Ewald har i sin tid nok været på arbejde, men resultatet er vellykket.
En lille smagsprøve mere: “Ser du, min ven, ude i havet var der engang en hval, og den spiste fisk. Den spiste sild uden dild og tunger og deres unger, og ålen, der er som en slange, kunne den mageligt fange…” (fra Hvordan hvalen fik sin snævre hals).
Jeg er bare helt vild med Ruyard Kiplings historier og bliver aldrig træt af dem.
De blev første gang udgiver i 1902 og på dansk i 1904. ( bl.a. o- versat af Johs. V. Jensen) De er alle fremragende illustreret og meget velegnet til højtlæsning for børn fra ca. 4 år.
Rudyard Kipling: Hvordan elefanten fik sin lange snabel og andre fortællinger. Høst & søn, 2007. Oversat af Jesper Ewald.
Forside: Jan Mogensen
Du kan læse om forfatteren Rudyard Kipling , som også skrev Junglebogen, på Wikipedia