Fortællingen.dk

– der findes i hvert fald 1423 gode bøger!

Ronnie Andersen: Date med en engel

Emner: , , , , • Se alle anmeldelser af: Ronnie AndersenUdskriv anmeldelsen • 9. marts, 2008

Ronnie Andersen: Date med en engelHovedpersonen forelsker sig voldsomt i pigen Miriam. Samtidig er han fascineret af rusen og prøver ukritisk alle former for narko.

Kan man blande evig rus med kærlighed, spørges er om på romanes bagside. Måske har du allerede gætte svaret men læs romanen alligevel.

Historien er fortalt i jeg-form af en ung fyr på ca. 17 år. Navnet får vi aldrig oplyst, så i min omtale kalder jeg ham bare “han”.
Han bor i København, og her turer han ofte rundt med vennerne Petter og Skildpadden. De holder sig ikke tilbage hvad øl og det der er stærkere angår. Det gælder også narkotiske stoffer i alle afskygninger: svampe, kokain, LSD m.m. Den unge hovedperson bor i en slags ungdomspension med tilknyttet pædagogisk personale. Bag sig har han en barndom med svigt og manglende omsorg. Den eneste, der rigtigt har betydet noget for ham er hans plejemor, som nogle år tidligere er død af kræft.
Han passer ikke sin skole og bliver derfor smidt ud. Senere er det meningen at han skal starte på en produktionsskole, men grundlæggende ved han ikke rigtigt, hvad han skal stille op med sit liv udover at eksperimentere med stoffer.

En aften i byen bliver meget betaget af en pige eller en engel, som han kalder hende. Han følger efter hende, og de to bliver kærester. Miriam er hans første rigtige kæreste, og han er vildt glad for hende. Hun går gerne med i byen, men hun vil ikke have med stoffer at gøre. Han kan ikke stoppe sin trang efter narkoen, og Miriam sætter
ham stolen for døren. Han lægger sig ud med lyssky personer, der også bruger Miriam i deres jagt efter penge og indflydelse.

Date med en engel er fortalt i jeg-form i ret korte afsnit eller scener, fortælleren er optaget af film og tænker i filmiske udtryk. Et stykke inde i handlingen afsløres det, at “filmen” der kører er flashback til en tid, der ligger ca. et år tilbage. Han har fået en stofpsykose, og virkeligheden ser anderledes ud end han husker det. Han er nu med en psykiaters hjælp ved at grave sig frem til virkeligheden, og det er ikke helt let.
Det er en barsk verden roman beskriver og en del af det formodentlig selvoplevet. Jeg synes, det lykkes meget godt for Ronnie Andersen at skildre en rastløs, rodløs og noget destruktiv ung fyr, hvor stofferne tager overmagten.

Date med en engel / Ronnie Andersen. – 1. udgave, 1. oplag. – Kbh. : Høst, 2008. – 236 sider
Pris: kr. 229,00
Forside: Rikke Clausen

Ronnie Andersen er født i Aabenraa i 1978 men bor nu i København. Han har gået på Forfatterskolen for Børnelitteratur 2004-2006, og Date med en engel er hans debut.
Iflg. et interview i Politiken har Ronnie Andersen selv oplevet en ungdom med masser af stoffer.

Læs mere om Ronnie Andersen og Date med en engel her

Hvad synes du om bogen? Giv stjerner eller skriv en kommentar.

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (24 stemmer)
Loading...

34 kommentarer »

 1. Jeg har læst bogen, og den kan sagtens anbefales til en teenager, som er træt af kedelige skolebøger!

 2. synes jej også!

 3. Hovedpersonen hedder Danny.

 4. Jeg tror ikke at hovedpersonen hedder Danny. Jeg tror, at Miriam tror det er en anden der ringer til hende.

 5. Hej, jeg er 14 år gammel, og vi har læst Date med engel i min klasse.
  Først vil jeg gerne sige at jeg synes at bogen har været rigtig god at læse, og at den er godt skrevet, så en kæmpe ros til forfatteren. 🙂

  Som i selv skriver, er bogen godt egnet til dem som er træt at kedelige skolebøger. Det kan bevises, for alle drengen i min klassen, som ikke gider følge med i undervisningen, har læst den her bog, og er blevet færdig før tid, fordi de synes at selve historien om HP (hoved personen) har været rigtig lærrerigt, og spændende.
  Jeg synes også selv at bogen er rigtig god, og jeg har været helt opslugt af den.

  Hmm, angående det med om HP (hoved personen) hedder Danny eller ikke. vi har snakket frem og tilbage i min klasse, og er kommet frem til at det ikke er HP der hedder Danny, hvorfor skulle han så reagere sådan, med at lægge røret på, og ikke kunne forstå hvem Danny er?

  Nå, men jeg faldt lige over denne hjemme side, og havde lyst til at skrive en kommentar til det i andre har skrevet.

  Charlotte.

 6. Ay – mit navn er Lea, og jeg er 15 år gammel. Jeg har lige læst ‘Date med en engel’, og jeg er blevet helt forelsket i bogen. Jeg synes, det er vildt godt skrevet af Ronnie Andersen – stor respekt!
  Det er en super bog, og man kan virkelig relatere sig til den – ikke fordi jeg har taget stoffer, men det er jo faktisk et dagligdagsproblem for mange unge!
  Jeg synes også, det er nogle fede citater fra sange osv, som Ronnie Andersen får med i bogen – specielt My Immortal med Evanescence. Jeg græd til den scene, hvor han beskriver Miriams begravelse, og hvor citatet fra sangen kommer. Jeg var igennem en ret hård tid for et års tid siden, hvor jeg for det meste bare lukkede mig inde på mit værelse og hørte den sang, så den betyder meget for mig, når jeg er trist.
  Det er en fantastisk bog – lidt forvirrende men virkelig god.

  Knus Lea – PP

 7. Tak for ros og forståelse, især fra de unge selv. Jeg tror heller ikke H.P har et navn. Jeg græd også selv da jeg skrev den scene med begravelsen. Især tak for bemærkningen om at drengene læser bogen, den er jo skrevet til dem, men pigerne må gerne læse med. (ellers havde der nok ikke været så mange tøjbeskrivelser, smil.) Og tak for bemærkningen om at den er forvirrende. Det var ikke helt nemt at lave noget der gav mening med en rød tråd mens der var brikker der ikke fanldt på plads og de der faldt på plads kun gjorde det i læseren og ikke hos H.P.
  Igen kæmpe tak for ros.

 8. hej vi er to piger på 16, der har skulle læse denne bog i skolen, og synes begge at den er ekstremt god, virkeligt godt job fra forfatterens side, han når virkelig ud til de unge.(:
  men, vi kunne virkelig godt tænke os at vide hvorfor den skulle ende på den måde? jeg fik næsten tåre i øjnene da det skete.
  men har hovedepersonen et navn? for vi mener han er navnløs, men vores lære mener han hedder danny, hvilket er totalt urealistisk! 😀
  knus fra os(:

 9. hej, en ting, lorte bog, ikke andet, lorte bog. den er så død kedelig, faldte i søvn til den.

 10. Jeg har også lige læst bogen i skolen, og skal nu lave bograpport. Jeg kan bare ikke huske om hovedpersonen nogensinde nævner hvilken sang der ville være det første på soundtracket hvis hans liv var en film, og i så fald hvad for en sang det er? 🙂
  Men hvertfald super meget ros. Jeg syntes bogen var tilpas forvirrende, men fangende. Jeg græd de sidste ti sider af bogen! 😉

 11. det er There there med radiohead der er det første nummer i bogen og dermed det første nummer i hans historie så det er nok det nummer. Her en en fed version

 12. Hej 🙂 Jeg er en pige på 17, som har læst din bog på én dag, fordi jeg ikke kunne slippe den 🙂 (så kæmpe ros for sproget og den røde tråd) – jeg skal have noget af den med i min eksamen faktisk (imorgen!), og ville høre om du ville sende mig noget i bogen (da jeg ikke har den) hvor man kan mærke kærligheden og seksualiteten mellem Miriam og HP? Altså, ordret fra bogen? 🙂 Ville virkelig være dejligt! – Monica 🙂

 13. Scene 6 sammenholdt med citater fra scene 99 og 109

 14. Forfatterens navn: Ronnie Andersen
  Født i Sønderjylland, men flyttet til København.
  Bogen ”Date med en Engel” afspejler i høj grad Ronnie Andersens liv, på grund af det faktum at han tog stoffer i cirka 10 år.
  Hovedpersonen er en ”Jeg-fortæller.”
  Forfatteren gemmer sig bag hovedpersonen Danny, som lever et liv på kanten af loven, med hårde stoffer, fester, slagsmål og damer.
  Forfatteren bruger en masse effekter til at gøre bogen mere interessant, end den allerede er, fx: Bekendthedsillusion, i det han bruger kendte steder i København, fx ”Søgerne” inde ved Planetariet.
  Bogen foregår i flashback, med enkelte blik på nutiden, hvor hovedpersonen Danny er på psykiatrisk afdeling.
  ”Date med en Engel” er en film Danny er ved at skrive, mens han er i behandling af Lars Martin, som er psykiater.
  Man kan opfatte Danny som en sej fyr, som lever på kanten, tager stoffer, spiller playboy i Københavns nattemiljø. Eller man kan opfatte ham som en forvirret teenage-misbruger, som ikke har den mindste smule styr på sit liv.
  Danny er, som sagt, ude i et større misbrug af en lang række stoffer. Forfatteren har, som jeg har skrevet i begyndelsen, også været ude i et større misbrug, da han var ung. Derfor konkluderer jeg at det er en form for selvbiografi.
  Bogen er opbygget specielt, i det den er opbygget som et filmmanuskript, med ”fadeouts”, ”fade up from black” osv.
  Så alt i alt, er det en meget speciel forfatter, til en meget speciel bog.
  Den har en god handling, en rød tråd, der et til at følge, og en masse ting, der tages op til debat.

 15. Vi læste bogen på det tiende klasses center vi gik på. & den var rigtig lærerig! Mange kom på rette spor & tænkte meget over livet & konsekvenserne hvis man tog stoffer, mm.. Jeg vil klart anbefale den til andre teenagere!

 16. findes bogen “date med en engel” som lydbog?

 17. Hej 🙂 jeg er en pige på 15 år. Jeg fandt lige denne hjemmeide og er lige blevet færdig med min boganmeldelse, pudsigt. jeg synes det var lidt sjovt. men Bogen er riiiiigtig god, ville klart anbefale den til alle mine andre venner der ikke har læst. Jeg blev så hurtig færdig med bogen, fordi den er så gribende. godt skrevet!
  -jeg tror altså ærligt talt ikke at hovedpersonen hedder Danny, for ellers ville han jo have svaret.
  på side 232 linje 13 begynder samtalen med Miriam da hovedpersonen ringer til hende efter et år, der står at hans øjne fyldes med tåre, “hvem er Danny”??
  -Så jeg tror altså virklig ikke han hedder Danny, jeg tror ikke Ronni Andersen har givet hovedpersonen et navn overhovedet. 🙂

 18. hej med dig, sig mig lige hvilke scener går det godt med h.p og Mirriam ?
  Og hvilke scener dårligt ? 🙂

 19. Fantastisk bog!!!

 20. Fantastisk bog, kan klart anbefales.

  Kunne også godt forestille mig at Miriam var lækker, ud fra bogens indhold 😀

 21. hej jeg hedder camilla og jeg har læst bogen i min klasse den er mega god, så jeg vil vert fald gerne anbefale den til andre teenager..

  camilla

 22. Hejsa er der nogen der ved om der er lavet en film på bogen ?

 23. Hvad kalder Miriam Skildpadden?

 24. Hallo, jeg er ikke god til den sprog, men die buch er sehr gut. Især da de skal købe Peking-suppe er den spændendende. Hilsen Marieluise og Peking

 25. FOLKENS HØR LIGE HER:

  Jeg tror at hovepersonen hedder Danny! HP er i en stofpsykose og er på intet tidspunkt klar i hovedet. Og så er han fuldstændig overbevist om, at Miriam er død. Derfor svarer han hende ikke, og han får tårer i øjnene fordi at han er chokeret over at hun er i live. Han ser sit liv som en film, og derfor ser han ikke længere sig selv som Danny. Så lad mig høre jeres meninger!

 26. OMG Miriam, du har så meget ret, og hvor er du dog klog!

  Hilsen din største fan

 27. Hej alle sammen jeg hedder Lars og er 17 år. Jeg synes var super god. Men jeg vil bare spørger om HV..personen døder til sidste håber i kan svar på mit spørgeramål….

 28. Hej det var en god bog

 29. Jeg tror at hovedpersonen er Jens! Se side 112 linje 5.

 30. .. Troller jer.. og mig
  + det en bøgse bog!

 31. Det med at den er god til teenagere der er træt af kedelige bøger, er noget fucking bullshit, den er mega skrald
  Ad

 32. HP har intet navn. Det er den eneste grund til at bogen er god. Hader bøger der er like: “John går ned af gaden.” Fair nok, vi lader ham gå videre, om han så nogensinde når hen til Olga for at række hende en rådden rose, eller om han når at blive kørt ned af Oliver, der er ikke har kørekort, ja, det ved jeg ikke, for jeg hader navne, så jeg læser ikke videre.

  Så altsååå.. Hvis HP har et navn, så er min tid spildt på en bog, der er sindssygt god, men som jeg ikkke burde have læst, for så har jeg lige brudt min egen livsfilosofi. Fuck.

 33. Hvad tid foregår handlingen i?

 34. Hej:) jeg har læst alle kommentarer, og der er en der spørg ind til vdr film;) filmen hedder vanila sky (det er ikke helt den samme men det er en “efterligning” fra bogen v.h Sascha