Fortællingen.dk

– der findes i hvert fald 1423 gode bøger!

Roddy Doyle: Fniserkuren

Emner: , , , • Se alle anmeldelser af: redigeres, Roddy DoyleUdskriv anmeldelsen • 4. april, 2006

Roddy Doyle: FniserkurenVoksne vogt jer! Sender I jeres børn i seng uden aftensmad, eller giver dem skylden for en dårlig prut, har I beseglet jeres skæbne – en Fniserkur er uundgåelig.

Fniserkuren er historien om familien Mack og især Hr. Mack, når han er uretfærdig. Det er også historien om den talende hund Rover og især hans evne til at lave super stinkende hunde høm høm’er. For uden hundene og deres efterladenskaber ville fniserkuren være en tam fornøjelse.
Sidst men bestemt ikke mindst er Fniserkuren også historien om fniserne. Fniserne er små lodne væsener, som sørger for at ulykken rammer de voksne, som er onde og uretfærdige over for børn.

Da Hr. Mack efter en hård dag på småkagefabrikken, hvor han arbejder som kagesmager, kommer hjem, opdager han, at Robbie og Jimmy har smadret et vindue. Og fordi han netop denne dag har haft en slem dag på jobbet, bliver han meget vred og sender sønnerne op på deres værelse.

Hvad Hr. Mack ikke ved er, at han med denne handling har sat fniserkuren i gang…

Så da Hr. Mack næste dag tager hjemmefra og går mod stationen har fniserne placeret en frisk og rygende hunde høm høm på et strategisk sted, så Hr. Mack ikke kan undgå at træde i den. Fniserne gemmer sig i nærheden, mens de fnisende venter på at Hr. Mack skal komme forbi og få den straf, han fortjener.

Denne rablende historie har alt, hvad man kan ønske. Der er en meget sjov fortæller, som gør sit bedste, selvom han hele tiden bliver afbrudt at en ivrig lytter, som blander sig med mærkelige spørgsmål og ubrugelige råd. Af samme grund er det også meget svært at genfortælle handlingen i Fniserkuren, for fortælleren bliver helt tiden ledt af sporet, så man hører en masse sjove og mærkelige sidehistorier om familien Mack, Rover, historier om talende smørkiks, Fnisernes historie fra de straffede den første hulemand og mange flere tossede finurligheder.

Helt normale voksne vil måske synes, at Fniserkuren er lidt for fjollet. Men med Roddy Doyles komiske påfund og Brian Ajhars skønne illustrationer er Fniserkuren en bog som børn og barnlige sjæle som mig selv vil elske!

Roddy DOyle: Fniserkuren (Fniserkuren: 1). Oversat af Jørgen Nielsen. Carlsen, 2001. Forside: ? Originaltitel: The Giggler Treatment

Hvad synes du om bogen? Giv stjerner eller skriv en kommentar.

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (5 stemmer)
Loading...

Der er lukket for kommentarer.