Fortællingen.dk

– der findes i hvert fald 1423 gode bøger!

Ragnheiður Gestsdóttir: Sværdbæreren

Emner: , , , , • Se alle anmeldelser af: Ragnheiður GestsdóttirUdskriv anmeldelsen • 31. august, 2006

Ragnheidur Gestsdottir: SværdbærerenSignys store interesse er rollespil, hvor hun udlever en masse. Efter en alvorlig ulykke trækkes Signy ind i en verden, hvor rollespillet er ualmindeligt virkeligt.

Signy afslutter en perfekt rollespilsaften sammen med vennerne ved at ende hårdt kvæstet og bevidstløs på sygehuset efter et alvorligt trafikuheld. Signys venner og familie kastes herefter ind i en turbulent følelsesmæssig og uafmægtig tid. Imens kæmper Signy som en anden identitet, Leda, sin egen kamp et fjernt sted med konflikter, som umiddelbart ikke er hendes egne. Nogen har brug for hendes hjælp, og Leda må ud på en rejse, som sværdbæreren, for at løse en afgørende opgave. Mens Leda kæmper sin kamp, ligger Signy i sin dybe søvn og betragtes af venner og familie. Vågner hun igen? Ønsker hun at vågne?

Fantasy var en gang ugleset. Det blev betragtet som eskapistisk og underlødig litteratur. Okay, måske bliver det strengt taget stadig betragtet sådan. Af dansklærere forstås – og andre velmenende mennesker. Personligt synes jeg, at genren er i krise – der udkommer for meget fantasy, som i stedet for at berige genren udvander den. Fantasy behøves ikke være folkeligt. Men det bør være fuld af sjæl og kraft. Det lykkes desværre ifølge min overbevisning ikke Sværdbæreren som fantasyroman – på andre punkter er den langt mere vellykket.
Sværdbæreren er ikke klassisk fantasy eller High fantasy, men både titel og omslag lover noget storslået. Fortællingen er bygget på den typiske ungdomsromans grundsten og opført med fantastiske komponenter. Resultatet er spændende og helstøbt. Signys virkelighed flettes fint sammen med hendes fantasi og danner en helstøbt fortælling om identitet, ung kærlighed og familiære konflikter. Signys fantasi eller drøm, om man vil, om Sværdbæreren Leda er lidt flad og ikke så medrivende som virkeligheden, hvis dramaer dog er mere jordnære men også mere spændende. Virkeligheden bidrager som sagt med de fleste lag i fortællingen, og de fantastiske elementer understreger nærmest tematikken.

Sværdbæreren er velskrevet og spændende og vil især begejstre unge piger fra 12-13 år.
Og dansklærerne? Ja, de vil også begejstres, fordi ligesom Brødrene Løvehjerte og Shamran er Sværdbæreren en solid fantastisk fortælling, der heldigvis passer ind i en rigtig analysemodel.

 Ragnheiður Gestsdóttir: Sværdbæreren. Oversat af Aslaug Th. Rögnvaldsdóttir. Sesam, 2006. Forside: Ragnheiður Gestsdóttir/Hvita húsið. Originaltitel: Sverðberinn

Hvad synes du om bogen? Giv stjerner eller skriv en kommentar.

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (9 stemmer)
Loading...

Én kommentar »

  1. Bum bum