Fortællingen.dk

– der findes i hvert fald 1423 gode bøger!

Pirkko Talvio: Små blå løfter

Emner: , , , • Se alle anmeldelser af: Pirkko TalvioUdskriv anmeldelsen • 26. marts, 2010

Stærk roman om at stikke af fra andre og især sig selv.

14 årige Helka pakker alt sit grej på storesøsterens cykel, pånær marsvinet Piipi, og forlader en dag sit hjem. Faren er på kursus og moren er på turne så det er storesøsteren Iitu der må tage affære.

Helkas plan er at tage til Grækenland. Første stop er Sverige hvor Helka strander med en allerede ramponeret cykel. Søsteren er lige i hælene på hende.

Der er ikke tale om en rutine-stikken-af-hjemmefra her. Helka er kommet ud på et skråplan med piller og stoffer. Faren er i øvrigt psykiater så hjemme i familiens medicinskib har hun også fundet sjove piller, der har flyttet rundt med hendes sind og tanker.

Det der startede som en fornemmelse for fred og glædelig tomhed er nu blevet til rendyrket rædsel med vågne mareridt, hvor metalliske insekter kravler rundt efter hende.

Små blå løfter er en stærk finsk roman, som er fortalt igennem skiftende synsvinkler på Helga og søsteren Iitu. Forældrene er fjerne og ikke midt i følelsernes brændpunkt.
Romanen er som en road-movie – på cykel. På sin rejse væk fra hverdagen, familien og sig selv møder både Helka og Iitu lidt skæve mennesker, som både hjælper og sætter benspænd.

Der findes efterhånden et par gode hyldemetre med ungdomsbøger der skildrer nakomaniens skyggesider og gustne fangarme. Små blå løfter rummer en interessant og let poetisk dynamik. Læseren fodres ikke med voldsomme junkiescenerier men i stedet med den indre ensomme koldsved som Helka oplever og er blevet fanget af, hvilket gør at romanen er stærk og foruroligende læsning, fordi man mærker at historien driver af autencitet.

Pirkko Talvio: Små blå løfter. Oversat af Helana Idström. Høst & søn, 1996.-174 sider
Forside: Tove Krebs Lange

Hvad synes du om bogen? Giv stjerner eller skriv en kommentar.

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (1 stemmer)
Loading...

Der er lukket for kommentarer.