Fortællingen.dk

– der findes i hvert fald 1423 gode bøger!

Philip Pullman: Grev Karlstein

Emner: , , , • Se alle anmeldelser af: Philip PullmanUdskriv anmeldelsen • 16. december, 2005

Philip Pullman: Grev KarlsteinVeloplagt ”gyser” med et glimt i øjet.

Den unge pige Hildi lever i en lille flække i de Schweiziske alper. Hun er datter af byens kromutter, men har nu fået plads som stuepige på den skumle Greve Karlsteins slot. Her er en af hendes opgaver at tage sig af grevens forældreløse niecer frøken Lucy og frøken Charlotte.

En aften på slottet overhører Hildi – næsten tilfældigt, hun lytter kun lidt – en samtale imellem Greven og hans sleske tjener. Den onde onkels uhyggelige plan er, at de stakkels niecer skal ofres til bjergenes fyrste Zamiel. Zamiel, mørkets jæger, er den uhyggelige skikkelse, som de lokale forældre truer deres børn med, hvis de ikke makker ret. Den lokale bøhmand.

Greven har tilsyneladende indgået en mystisk handel med Zamiel for 10 år siden, og nu skal der betales tilbage, og prisen er de stakkels piger. Hildi får gemt pigerne i en lille hytte i bjergene, og skynder sig tilbage, så ingen vil opdage, at hun ved noget om noget. Men helvedet bryder løs, Karlstein er vred og Hildi bliver smidt ud. Hun vender tilbage til sin mors kro i den lille by.

Men den lille by er på den anden ende. Der skal afholdes en skydekonkurrence a la Robin Hood men med en noget usædvanlig gevinst, og alle mulige og umulige typer fra fjern og nær er kommet til for at deltage. Mangen en plattenslager er løs, og de lokale politifolk har nok at se til.

Samtidig dukker der personer op som vist nok kender noget til de to pigers fortid, og hvorfor prøver Grev Karlstein at få den mystiske advokat til at producere falske dokumenter, hvem er den mystiske men fascinerende professor Cadaverezzi i virkeligheden, og hvor blev hans tjener af?

Ja, der er mange personer i omløb og mange skjulte dagsordener. Alt i alt den perfekte kulisse til en masse forviklinger, og det bliver der. Der er forviklinger og forvekslinger til den store guldmedalje. Historien fortælles så veloplagt og legesygt at det er en ren fornøjelse. Den har alt hvad er gyser skal have. Et gotisk og stemningsfyldt miljø i form af spøgelseshistorier, gamle kroer, store mørke slotte, onde grever, skumle advokater og uskyldige småpiger. Men alt dette til trods er det faktisk en meget morsom bog. Det er lidt politimester Bastian møder Frankenstein der møder Robin Hood og Gøg og Gokke over den.

”Grev Karlstein” udkom i England i 1982 og var Phillip Pullmans første børnebog, og jeg tror virkelig han har trængt til at komme af med den. Nu, mere end 20 år senere, udkommer den på dansk, det kan jeg kun bilfalde; en rigtig sjov bog der trods gyserindpakning nok ikke vil holde nogen vågne om natten, det skulle da være af grin.

Philip Pullman: Grev Karlstein. Oversat af Hanna Lützen. Gyldendal, 2005. Forside: Hans Høygaard Michelsen. Originaltitel: Count Carlstein

Hvad synes du om bogen? Giv stjerner eller skriv en kommentar.

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (3 stemmer)
Loading...

Der er lukket for kommentarer.