Fortællingen.dk

– der findes i hvert fald 1423 gode bøger!

Philip Pullman: Det fortryllede urværk

Emner: , , • Se alle anmeldelser af: Philip PullmanUdskriv anmeldelsen • 25. juli, 2009

detfortrylledeurvaerkEn fantastisk fortælling med gys og mystik skildrer en eventyrlig aften i byen Glockenheims historie.

Det er aftenen, før urmagerlærlingen Karl skal fremvise sit bidrag til byens store ur. Dette er samtidig også hans sidste svendeprøve, og alle venter i spænding på, hvad morgendagen vil afsløre. I aftenens anledning har fortælleren Fritz valgt at læse højt på den lokale kro, og selvom han kun har fået skrevet den første halvdel af sin historie, mener han nok, at han kan finde på resten hen ad vejen. Der er dog intet, der forløber, som nogen havde planlagt, og der bliver for alvor vendt op og ned på alting, da en mystisk fremmed træder ind i kroens ellers så muntre stue…

Det fortryllede urværk er en sød, ret kort fortælling, med megen mystik og gys, især i starten. Pullman har valgt at lægge ud med at forvirre læseren en smule og blande virkelighed og fantasi, hvad der fungerer rigtig godt i denne korte eventyrlignende fortælling.
Især forordet er virkelig en læserfanger, selvom den lægger op til lidt mere end bogen giver. Alt det flotte, mystiske og spændende i starten bliver sådan set brugt rigtig godt i det meste af bogen, men slutningen kunne måske godt være lidt mere original.

Sproget er meget fortællende og eventyrlignende, og en lidt sjov detalje er de små tekstbokse, forfatteren har lagt ind med kommentarer og nyttige fakta. Dette giver en god indlevelse med forfatteren og formår at gøre en mere familiær med personerne og miljøet, selv på så få sider.

Hvis du søger en sjov, kort lille eventyrfortælling, med masser af gys og mystik til at dræbe de regnfulde sommerdage, så er Det fortryllede urværk et godt bud.

Philip Pullman: Det fortryllede urværk. Oversat af Hanna Lützen. Omslag: Jon Ranheimsæter. Gyldendal, 1999, 81 sider.

Hvad synes du om bogen? Giv stjerner eller skriv en kommentar.

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (Bliv den første til at stemme)
Loading...

Der er lukket for kommentarer.