Fortællingen.dk

– der findes i hvert fald 1423 gode bøger!

Peter Mouritzen: Nat med Naja

Emner: , , , , • Se alle anmeldelser af: Peter MouritzenUdskriv anmeldelsen • 14. september, 2007

Peter Mouritzen: Nat med NajaGode men barske noveller, der handler om usikre, søgende, desperate unge – unge fra livets bagside.

Nat med Naja består af 11 korte noveller – noveller noir for unge, som det hedder i forlagets presseomtale.
I de tre første novellermøder vi 3 piger fra henholdsvis Jylland, København og Fyn. Pigerne skal prøvefilmes, drømmen hedder Hollywood, men det er sexfilm det i virkeligheden handler om.
Jack i “Den sidste idiot” sidder i fængsel og drømmer om at læse jura og tjene store penge, når han kommer ud. “Jack havde altid været uheldig”, hedder det. “Hans uheld begyndte med hans mor. At netop hun skulle blive hans mor.” Der er ingen tvivl om, at Jack fortsat vil være uheldig. Arv og miljø fornægter sig ikke.
“Hvor er Dorothy?” er efter min opfattelse samlingens bedst novelle. Ditte logger sig hver aften ind i et chat room, hvor hun optræder som en pigedukke ved navn Dolly. “En almindelig pigedukke med lyst hår. Og et glad smil, naturligvis; der var jo ingén grund til at vælge den sure maske, når man skulle i byen, så kunne man da lige så godt blive hjemme!”.
Her møder hun den spændende og sjove dukke Dorothy, som hun bliver veninde med – men pludselig en aften bryder Dorothy kontakten med flg. besked: “Det er slut. Jeg er enlig mor. Jeg har tre børn. Jeg har slået dem ihjel. Nu ta´r jeg mit eget liv. Lev vel.” – og Ditte bliver så bekymret, at hun in real life kontakter politiet.
Også novellen “Love is spam” har noget med cyberspace at gøre: fyren Nolle forelsker
sig i en pige han stødt på via en spammail, en pige han aldrig har set.
Titelnovellen “Nat med Naja” handler om pigen, der drikker sig mod til sin debut som prostitueret.
De to sidste noveller er knap så dystre. I “Gid du brækker benene!” klarer pigen Vilja trods stor usikkerhed sin debut på de skrå brædder.
I “Den hvide porsche” er Boogie på coke og på vild biltur på vej mod Wonderland. Det kunne være gået rigtigt galt, men ridtet ender med en rygende bil efterladt på en rasteplads og Boogie i live. Han er nået til den erkendelse, at man må tage chancen. Tommelen op, det er den eneste leveregel, der gælder, konstaterer han.

Novellerne i Nat med Naja fylder kun fra 2 til 7 sider. Korte sætninger gør dem letlæselige,men samtidig er de barske og kryber lidt under huden på én. De er vedkommende men kræver tid til eftertanke. Historierne foregår på livets skyggeside, og ensomhed og mindreværdsfølelse er karakteristisk for de fleste af de unge hovedpersoner.
Peter Mouritzen har virkelig fornemmelse for hvad der rører sig i unge.

Peter Mouritzen: Nat med Naja (noveller), Høst & Søn, 2007
Forside: Mikkel Damsgaard Petersen

Hvad synes du om bogen? Giv stjerner eller skriv en kommentar.

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (10 stemmer)
Loading...

2 kommentarer »

  1. kan i ikke skrive lidt mere om nat med naja.. ?

  2. hvorfor skriver i ikke om ”Hvor er Dorothy”!??