Peter Grønlund: Eurotrash
Emner: Europa, fra 14 år, identitet, teenageliv, venskab • Se alle anmeldelser af: Peter Grønlund • • 9. juli, 2009Nemo og Michael synes ikke Danmark er værd at være i, efter at Ungdomshuset er revet ned, derfor tager de en smuttur til Amsterdam og finder sig selv – eller gør de?!
Nemo (Niels-Erik Mortensen) er droppet ud af Det frie Gymnasium, og Michael har for meget fravær til at fortsætte i 3. g.
Ungdomshuset, hvor de ellers har været en fast bestanddel gennem flere år, er revet ned, og Faderhuset har overtaget. Michael nævner, at han har tænkt at tage til Amsterdam – han siger det mest for at lyde blæret, men kort efter er de 2 venner på vej!
Michaels gamle kæreste fra efterskolen bor i Amsterdam, og de overrasker hende ved pludselig at ringe på hendes dør. Hun lader dem blive i det kollektiv, hun bor i. Drengene bliver rodet ind i forskellige protest-aktioner og oplever anderledes måder at leve livet på.
Det er på en måde livet på bunden, de oplever, men de synes, at de passer godt ind og føler, de i Amsterdam har fundet det miljø, der var i Ungdomshuset, og som de savner vildt meget!
Det ender dog med, at Michael og Nemo hurtigt må tage fra Amsterdam, da de kommer på kant med loven og stikker næsen lidt for langt frem.
Eurotrash er en fin bog om en del af de unge, der kom i Ungdomshuset, det miljø, der var i Ungdomshuset, og det savn, de unge mennesker stod med efterfølgende. Jeg er ikke enig i deres valg og beslutninger, men savnet af noget trygt, et andet hjem, er godt beskrevet, og man tror som læser på frustrationen hos drengene.
Man kan vel sige, at det er en slags dannelsesrejse Michael og Nemo tager på ved at rejse til Amsterdam og senere Paris, i hvert fald oplever de en masse og bliver klogere på sig selv.
Eurotrash skal læses, hvis du er ung og ikke rigtig føler, at du passer ind i samfundet!
Ifølge Urban Dictionary er Eurotrash blandt andet unge der klæder sig underligt – som om de er på vej på natklub eller iklædt noget, der er fancy!
I bogen er den beskrevne kultur tættere på en direkte oversættelse, altså europæisk skrald!
Peter Grønlund, Eurotrash. Bogkompagniet, 2009, 222 sider. Omslag: Simon Lilholt Imperiet.
artikel om de autonome og forfatteren: http://jp.dk/arkiv/?id=1689215&eceExpr=peter%20grønlund