Fortællingen.dk

– der findes i hvert fald 1423 gode bøger!

Per Brinkemo: Efterladt. Den sande historie om Ahmed Hassan Ali

Emner: , , • Se alle anmeldelser af: Per BrinkemoUdskriv anmeldelsen • 16. juli, 2005

Per Brinkemo: Efterladt. Den sande historie om Ahmed Hassan AliSpændende dokumentarroman om den unge somaliske Ahmed, der har boet det meste af sit liv i Sverige. Moderen efterlader ham i Somalia, og i to år kæmper Ahmed for at komme tilbage til Sverige.

Ahmed er somalier, men bosiddende i Stockholm med sin familie. Han går i skole, har svenske venner og taler godt svensk. Han er den ældste af 6 søskende. Faderen er efter ham, og han får tit tæv. Ahmed må ikke gå med sine svenske kammerater hjem, faderen vil have, at han kommer lige hjem fra skole, og at han skal hjælpe moderen med de små søskende m.m. Han er somalier og muslim og har en helt anden kulturel baggrund.
På et tidspunkt rejser familien til Norge, hvor moderen og børnene udgiver sig for at være netop ankomne flygtninge og søger om asyl under andre navne. Formål: at tjene ekstra penge. Ahmed er dybt utilfreds og trives ikke, han drømmer om at komme tilbage til sin skole og vennerne.
Der går ca. et år, inden de vender tilbage til Sverige og deres rigtige identitet. Et par uger efter rejser moderen og den yngste bror til Somalia med det formål at eftersøgeslægtninge. Det egentlige formål er dog, at Ahmed skal ”kulturelt genopdrages”, moderne og lillebroderen forsvinder uden et ord medbringende hans pas. Ahmed er dybt ulykkelig og føler sig fremmed og utryg i Mogadishu, hvor der ofte er skyderier og uroligheder p.g.a. fejder mellem klanerne. Somalia er et fattigt land, hvor klanernes betydning er stor, men Ahmed ved ikke engang, hvilken klan han tilhører.
Han kan sproget, og han har det nogenlunde hos den familie, hvor han bor. Det lykkes Ahmed at tjene lidt penge til at supplere dem, han har med fra Sverige. Via sine møder og samtaler med forskellige mennesker lægger han en plan. Han vil til Ethiopien og opsøge den svenske ambassade.
Han stikker af en tidlig morgen, og med hjælp fra venligtsindede mennesker lykkes det ham at nå frem til Addis Abeba. På ambassaden træffer ham Mikael Bromann, der hjælper ham på forskellig vis. Ahmeds forældre er hans værger, og de skal give tilladelse til, at han vender tilbage, men myndighederne i Sverige kan ikke finde dem.
I den lange ventetid bor Ahmed hos Mohamed og hans søskende, de venter på tilladelse til at slutte sig til faderen, som bor og arbejder i Canada. Efter ca to år i Somalia lykkes det Ahmed at komme tilbage til Sverige, først på en ungdomsinstitution, senere hos en plejefamilie.

Efterladt er en dokumentarroman og bygger på en virkelig begivenhed. Den er skrevet som en roman af den svenske forfatter Per Brinkemo og bygger på båndede interviews. Bogen indeholder efterskrift både af Per Brinkemo og af den danske oversætter Klaus Rothstein. Disse omhandler både Ahmeds historie og indeholder kommentarer generelt om børn på kulturel genopdragelse. Ligeledes er der i bogen enkelte avisudklip og kopi af en skrivelse fra den svenske ambassade i Ethiopien.
Det er nok ikke en roman, der vil opnå klassikerstatus, men det er en spændende historie, der fortæller om en ung somaliers liv og kamp for en god tilværelse. Den behandler problematikken børn på kulturel genopdragelse ud fra den konkrete historie om Ahmed, og den er set ud fra hans synsvinkel. Forfatterens intentioner er at skabe debat om dette emne.
Romanen giver, så vidt jeg kan vurdere, et godt indtryk af levevis og kultur i Somalia. Der findes en del somaliske flygtninge i de nordiske lande, og en roman som denne kan være med til at give forståelse for deres – og ikke mindst deres børns – baggrund og situation.
Per Brinkemo: Efterladt. Den sande historie om Ahmed Hassan Ali. Oversat af Klaus Rothstein. Carlsen, 2005
Forside: . Originaltitel: Dumpad, 2004

Hvad synes du om bogen? Giv stjerner eller skriv en kommentar.

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (4 stemmer)
Loading...

7 kommentarer »

 1. Hvordan har Har Ahmed det idag ?
  Jeqg har læst denne bog mange gange efterhånden .
  Jeg sys simpelthen den er så god, når jeg læser den for jeg meget ondt af Ahmed.

  Og Det jeg Faktisk er mest intreserret i er Hvordan det går ham og hvordan han har det . . .
  Kan i svarepå det

 2. jeg kan godt forstaa Ahmeds situation da han var blivet efterladt i somalia,fordi jeg er selv nu blivet efterladt i somalia, og ved ikke hvordan jeg skal komme hjem nu,min sag har koeret nu i 2mdr og der er ikke sket noget overhovedt,kommunen har vaeret henne og besoegte min famillie.
  Jeg gaar igennem den haardeste lev nogensinde nu,jeg skal proeve at klare mig selv i et land som jeg ikke kender noget til,et verden hvor en hel klaren er efter mig,en verden som jeg blivet hadet af min egen mor,en verden som min egen mor oensker mig at doe!!!
  Saa jeg gaar igennem nu alt det som Ahmed har vaeret igen,og jeg ved ikke hvad jeg skal goere for at komme hjem igen!!

 3. hej til per brinkemo og alle de andre læser i denne hjemme side….
  tak til per igen om den gode historie jeg vil bare så gerne vide hvordan det går ahmed idag efter alt dette er der nogen der har oplysninger om ham så som mail tel osv. pls skrive tilbage hej .. tak

 4. Hej!
  Känner mig som en dålig journalist som inte haft koll på denna sida. Jag visste därför inte att ni skrivit här. Låt mig berätta att det går bra för Ahmed. Han är en fantastisk kille som jag älskar lika mycket som mina egna barn. Ahmed är en självklar del av vår familj. Han bor i Stockholm i egen lägenhet men har genom åren bott hos oss i Lund på loven (ferierna).
  Om någon vill kontakta honom får ni gå via mig. Min mejladress är: per.brinkemo@swipnet.se
  Skickar ni mejl pratar jag med Ahmed så får han själv bestämma om han vill svara.

  Per Brinkemo/författare till Efterladt

 5. Hej igen!
  Och jag riktar mig nu till Abdirizak som skrivit här.
  Du säger att du blivit efterladt i Somalia. Är du fortfarande där? Skriv till mig så ska jag försöka sätta dig i kontakt med en dansk journalist jag känner som kanske kan uppmärksamma din situation. Min mejladress är alltså: per.brinkemo@swipnet.se

  Per

 6. Hej Per kan du godt hjælpe mig med en opgave fra skolen omkring ahmeds liv du skal bare give mig fakta oplysninger om dig forfatteren Per Brinkemo please hjælp mig leg vil gerne have 12 tal jeg håber du vil hjælpe mig
  hilsen Halim

 7. Hej vi har lige læst din bog.