Fortællingen.dk

– der findes i hvert fald 1423 gode bøger!

Oskar K.: Et øjeblik i Kvante Sørensens liv

Emner: , , , , , • Se alle anmeldelser af: Oscar K., Teddy KristiansenUdskriv anmeldelsen • 25. december, 2010

Poetisk historie om kvantefysik.

“Man kan ikke spå om fremtiden”. Sådan siger man, og jeg tænker, at det er sandt, men man kan fabulere om den, og man kan vikle sig ind i tanker om alt det, der gik forud, da man fx ikke var der.
“Intet menneske er en ø”, sådan siger man også, og lad os sige, at i denne forbindelse betyder det jo bare det, vi alle sammen godt ved, nemlig at vi alle sammen hænger sammen, bagud og forud. Alle har haft en mor og en far og en mormor og en morfar, og en oldemor og…man bliver svimmel, hvis man vil prøve at regne ud, hvem der var den første. Hvornår startede kæden?

Kvante Sørensen er 12 år, og da vi møder ham, hænger han ud på kirkegården. Hans mor er ved at føde en lillesøster, og nu går Kvante så en tur på kirkegården imens og fordriver  tiden med at se på fx familiegravstedet, som er fuldt af navne på mennesker, der engang har været levende, flere af dem før Kvantes tid. Pludselig sker det! Kvante er faldet igennem et hul i tiden, og en efter en møder han de mennesker, som er hans familie, og som alle har været 12 år: Oldemoren, der senere blev linedanserinden, hans forældre, bedsteforældrene, og de bliver alle levende og sprudler af ord og tanker.
Kvante hvirvler med og prøver at være 12 år sammen med sin familie i forskellige situationer. Det er mærkeligt men mest tankevækkende, og man kan godt blive pænt rundtosset af at tænke på det.

Det er en gammel tanke i det, man kalder kvantefysikken, at den kan føre til parallelle verdner adskilt af bittesmå forskelle. Måske falder Kvante virkelig ind i en parallel verden, eller også stikker hans fantasi af med ham. Tanker føder flere tanker, og da Kvante møder sin lillesøster for første gang, er hun måske lidt mere end bare en rynket og småpludrende baby, hun er et menneske, der har et helt liv foran sig med oplevelser og tanker.

Teddy Kristiansen er manden bag illustrationerne, og det er lykkedes ham at skabe et let flimrende visuelt univers, som rummer lidt samme poetiske usikkerhed som historien.

Oskar K. er mester i at undfange skæve og filosofiske historier, der udfordrer læseren, og Et øjeblik i Kvante Sørensens liv er bestemt ikke en undtagelse. Fortællingen har mange lag og kan læses helt bogstaveligt, men det er sjovere at lade være og slippe tankerne fri sammen med Kvante, hvilket fx  kan gøres i en højtlæsningssituation med børn fra 9 år.

Oskar K.: Et øjeblik i Kvante Sørensens liv. Illustreret af Teddy Kristiansen. Høst & søn, 2010.- 76 sider

Hvad synes du om bogen? Giv stjerner eller skriv en kommentar.

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (2 stemmer)
Loading...

Der er lukket for kommentarer.