Oscar K. & Dorthe Karrebæk: Lejren
Emner: allegori, billedbog, dansk, god til højtlæsning • Se alle anmeldelser af: Dorte Karrebæk, Oscar K. • • 31. marts, 2011Den voksne… smider egernet i dåsen med mos og gløder
og svinger den rundt.
Rundt og rundt og rundt.
Børnene er ankommet i busser og togvogne til Lejren, som har umiskendelige ligheder med en kz-lejr. Men er et sted, hvor børn gøres klar til voksenlivet.
Ved børnenes ankomst fratages de deres personlig ejendele og individuelle særpræg. Fangevogterne er voksne med cirkusuniformer og røde klovnenæser på. Men der er intet at grine af. Tværtimod virker de komiske næser som en kontrast til grusomhederne, der finder sted.
I starten formår børnene at forblive individer, som Hamid, der siger: ”op i røven” og griner. Han har boet på asylcenter og kender lidt til rumlen og det, der er værre. Men også han ender med at glemme, hvem han er. Det er meningen med lejren.
Rundt om lejren er der pigtråd med strøm i. Når man kaster sig mod hegnet, dør man. Ligesom den lange pige. Hun skulle spille violin for de voksne, mens hun var dullet op. Og en ”lækkersulten” tilskuer passer hende op. Således hyldes individet og kreativiteten først, og slås derefter ned.
Først da børnene er begyndt at fortære sig selv for ikke at vække opsigt, er de klar til at blive hentet ud på den anden side. Her modtages de med et grotesk” tillykke med eksamen”, og de står som ensrettede, afrettede voksne.
Men 3-16 har gemt sig inde i lejren og kommer først ud bagefter. Da han ser de andre, er de blot skygger af sig selv. Men en af dem hvisker hans navn. Det hjælper ham med at huske. Det er forår og nye muligheder for 3-16, John. Men et andet sted ankommer børn i busser og togvogne.
Lejren er umulig at rumme ved én gennemlæsning. Både tekst og illustrationer fortæller hver for sig den samme historie, men sat sammen er de en ren eksplosion af indtryk. Teksten er knivskarp og fuld af stemninger. Illustrationerne ekspressive og poetiske.
Lejren kan være en allegori for vores måde at ensrette det særprægede og det kreative på? Dorte Karrebæk og Oscar K har i de senere år taget fat på flere tabuer. På det bibliotek jeg arbejder, har de ikke mange udlån. Måske fordi vi ikke bryder os om at se på det, der er uudholdeligt. Tør du?
Oscar K: Lejren. Illustreret af Dorte Karrebæk, Høst & søn, 2011, 80 sider.
Kommentaren om at der ikke er mange udlån på Lejren (og sikkert andre Oscar K/Karrebæk-bøger) rummer nok hele problematikken omkring disse, efter min mening, geniale bøger. De skal nemlig formidles, der skal en snak til med låneren om hvilke kvaliteter, bogen indeholder, hvordan man kan bruge den osv. Som skolebibliotekar bruger vi meget tid på denne formidling både til elever, kolleger og forældre. Denne og andre “tabu-bøger” er fantastiske i et arbejde med de ældste klasser i skolen, men et ungt menneske vil også have stor glæde af at låne dem med hjem fra skole- eller folkebiblioteket, men altså de skal have en snak med sig!
Som et led i formidlingen vil jeg henvise til Oscar Ks hjemmeside, hvor udvalgte titler læses højt af forfatterne selv under Hør/se en bog http://www.oscar-k.dk/.