Fortællingen.dk

– der findes i hvert fald 1423 gode bøger!

Ole Lund Kirkegaard: Hodja fra Pjort

Emner: , , , , , , • Se alle anmeldelser af: Ole Lund KirkegaardUdskriv anmeldelsen • 16. januar, 2006

Ole Lund Kirkegaard: Hodja fra PjortEn herlig historie om den 9-årige Hodja, der kun drømmer om at komme ud og se verden – og som er så heldig at komme i besiddelse af et flyvende tæppe.

Hodja er en dreng på 9 år og bor i landet Bulgoslav. Hans far er skrædder – og har syet så længe, at han er blevet helt skeløjet af det. Hodja bryder sig ikke meget om at gå i skole og lære at læse og skrive. Han vil hellere ud og se verden. Det med at følge i faderens fodspor siger ham ikke rigtigt noget.

Ingen tager hans ønske alvorligt, ud over den gamle mand el-Faza, som han tilfældigt møder en dag. Af ham låner han et flyvende tæppe. Først øver Hodja sig lidt i at bruge det, men snart drager han ud i verden for at se sig lidt om – til faderens protest og moderens accept. Efter 4 dage kommer han til hovedstaden Petto. Her bor sultanen, der er den rigeste og mægtigste mand i landet – med 234 koner.

Hodja går på markedet og er optaget af den store by. Flere folk er ude efter hans tæppe, og til sidst bliver det franarret ham. Heldigvis møder Hodja nogle af el-Fazas venner, og ved fælles list kan man nå langt.

“Hodja fra Pjort” udkom første gang i 1975 og er bestemt en genlæsning værd. Den er illustreret med forfatterens egne dejlige tegninger, der giver historien en ekstra dimension.
Modsat Ole Lund Kirkegårds andre bøger så foregår denne i et opdigtet mellemøstligt land. Der er eventyr, humor og handling, og forfatteren er også her helt på børnenes side. Børns nysgerrighed, oprør mod autoriteter og trang til frihed har han fuld forståelse for. Efter at have været taget til fange, går turen da heller ikke umiddelbart hjem. Nej,ud over Bulgistans vældige stepper flyver Hodja.

“Hodja fra Pjort” er også filmatiseret (frit efter romanen) med sange af Sebastian. Den er velegnet til højtlæsning fra 5-6 år. “Hodja fra Pjort” er bare én af Ole Lund Kirkegårds kendte og elskede fortællinger.

Ole Lund Kirkegaard: Hodja fra Pjort. Gyldendal, 2003. Forside: Ole Lund Kirkegaard

Hvad synes du om bogen? Giv stjerner eller skriv en kommentar.

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (19 stemmer)
Loading...

Én kommentar »

  1. […] Karlas kabale / Renée Toft Simonsen ; illustreret af Lars Gabel ; redaktør: Rikke Hall Sommer. – 1. udgave, 7. oplag. – Kbh. : Politiken, 2007. – 158 sider : ill. i farver. – (Politikens børnebøger) Pris: kr. 199,00 Vi bliver aldrig trætte af: Og Peter Frødin er verdens bedste oplæser Læs vores anbefaling her  […]