Fortællingen.dk

– der findes i hvert fald 1423 gode bøger!

Nils Hartmann: Historien om Danmarks konger og dronninger fortalt for børn

Emner: , , , , • Se alle anmeldelser af: Christian Højgaard, Nils HartmannUdskriv anmeldelsen • 11. november, 2010

Kan du kongerækken?

Hvis ikke har du alle tiders chance her med Nils Hartmanns nye bog om Danmarks konger og dronninger.

Vidste du, at Erik af Pommeren var den første danske konge, der havde et valgsprog? Mit håb står til havet, sagde han. Men han ender også med at blive sørøver, fordi han får nok af det hele. Det er hårdt at være konge.

Erik af Pommeren er først konge i 1412 til 1439. Så der har selvfølgelig være andre konger før ham.
Det starter i vikingetiden med Gorm den Gamle. Man siger, at han er kongerækkens stamfar.

Meget senere bliver Abel, der er søn af Valdemar Sejr, konge. Det er i 1250. Men han er kun konge i 2 år, inden han dør. Han bliver dræbt i Jylland. Det er Guds straf, sagde man. For Abel havde dræbt sin egen bror, bare for at blive konge. Men efter han er blevet begravet, sker der mærkelige ting. Munkene hører lyde og siger, at han spøger. Det er meget uhyggeligt, at se en død konge komme ridende på en hvid hest med tre glubske hunde.

Nils Hartman fortæller om alle konger og dronninger – helt op til Dronning Margrethe 2. Og hvis du ikke ved det, kan jeg fortælle, at hendes valgsprog er Guds hjælp, folkets kærlighed, Danmarks styrKe.

Nils Hartmans bog fortæller ikke bare om landets regenter, men også om Danmarks tilblivelse og historie. Det er spændende og ikke mindst underholdende læsning.

Jeg skal hilse og sige, at der er nogle farverige konger i rækken. Drukfældige med hang til sjov og ballade. Nogle af dem var også småskøre, mens andre bare var børn, da de fik kronen.
Hver regent har fået sit eget lille kapitel, som er fine til højtlæsning. Nederst igennem hele bogen løber en tidslinie. Bagerst i bogen er der et minileksikon, hvis man nu skulle have glemt eller ikke ved, hvad pest eller rigsråd er for noget.

Christian Højgaard har illustreret i farver, så der er masser at kigge på.

Jeg ved nu meget mere om alle konger og dronninger, end jeg gjorde, inden jeg åbnede bogen. Sejt! Det eneste jeg stadig spekulerer over er, hvem der egentlig finder på deres valgsprog og hvordan? Hmmm…

Nils Hartmann: Historien om Danmarks konger og dronninger fortalt for børn. Illustrationer af Christian Højgaard. Gyldendal, 2010. -170 sider

Hvad synes du om bogen? Giv stjerner eller skriv en kommentar.

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (4 stemmer)
Loading...

Én kommentar »

  1. Det var nu ikke – Erik af “Pommeren”. Men Erik af >Pommern< Erik 7. blev kaldt. Oprindeligt Bugislav