Fortællingen.dk

– der findes i hvert fald 1423 gode bøger!

Nanna Gyldenkærne: Seksten søstre

Emner: , , , , , • Se alle anmeldelser af: Nanna GyldenkærneUdskriv anmeldelsen • 9. september, 2009

Seksten søstreMedrivende historisk roman om et børnehjem fuld af hårdt arbejde og drømme.

Klara sendes til det kæmpestore børnehjem Jægerspris, da hendes mor dør. Tilværelsen mellem andre forældreløse er barsk og præget af hårdt fysisk arbejde. Pigerne på hjemmet opdrages til at blive gode og flittige samfundsborgere, der altid lynhutigt kan skrælle en kartoffel, skrubbe et gulv, strikke en strømpe eller fremsige et præcist fadervor i en snæver vending.

Når pigerne bliver 14-15 år, sendes de ud for at tjene. Et liv fuld af husflid og hårdt arbejde var jo ikke ualmindeligt 1920’erne. Men Klara har hænderne helt forkert skruet på. Hun vil hellere læse romaner og drømmer om at blive lærinde. Men at en fattig børnehjemspige skal ende som fin lærinde er helt utænkeligt og umuligt at opnå. Og dog! En dag dukker den charmerende Norma op med penge i lommerne og et godt hjerte. Da Norma var barn, boede hun også på Jægerspris, så hun ved, hvordan pigerne har det. Måske er der alligevel håb for, at Klaras drømme kan gå i opfyldelse. Måske.

Selv om det er Klara, der er historiens hovedperson, husker man bagefter især nogle af bipersonerne, som klodsede og ynkelige Jensine, der bliver døv på det ene øre på grund af mishandling, og stakkels Cathrine, der er retarderet og derfor sendes bort for at blive lukket inde resten af sit liv.

Seksten søstre er en spændende og medrivende historie om pigeliv, venskab, drømme, skuffelser og håb mellem skurespande og kartoffelskræller.

Pigerne på børnehjemmet deler samme skæbne og kommer igennem hverdagen med et solidt sammenhold, hvilket er stærkt beskrevet. Historien rummer både tårer, smil, hjerteknugen og dramatik for især piger fra 12 år.

Læs mere om den historiske baggrund for Seksten søstre

Nanna Gyldenkærne: Seksten søstre. Høst & søn, 2009. – 240 sider
Forside: Nete Banke
Pris 199,95 sider

Hvad synes du om bogen? Giv stjerner eller skriv en kommentar.

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (4 stemmer)
Loading...

Der er lukket for kommentarer.