Fortællingen.dk

– der findes i hvert fald 1423 gode bøger!

Morten Ramsland og Rasmus Juul: Onkel Pedro kommer hjem

Emner: , , , • Se alle anmeldelser af: Morten Ramsland, Rasmus JuulUdskriv anmeldelsen • 2. maj, 2006

Morten Ramsland: Onkel Pedro kommer hjemTænk at have en onkel som bare kan det hele og f.eks. har været hemmelig agent i kloakvæsenet og en gang har tæsket en bjørn som blev for fræk.

Sune bor alene sammen med sin mor og om han har en far ved han faktisk ikke rigtig. De andre børn driller Sune med at han ikke kan sige S og dermed heller ikke kan sige sit eget navn ordentlig. Oven i købet har han så også fregner, rødt hår, stritører og ben som ikke er lige lange. Stik den!

En dag finder Sune et gammel fotografi af en mand og han spørger sin mor hvem manden er. Hun fortæller lidt modvilligt at det er onkel Pedro og Sune stiller sig tilfreds med det svar.

Efterhånden som dagene går og de andre drenges drillerier gør dagene sure for Sune begynder Onkel Pedro at fylde mere og mere i hans bevidsthed og han bruger ham ind i mellem til at holde de drillende drenge lidt fra livet ved at sige: ”Hvis min onkel Pedro var her så ville han…” Snart kender alle de andre børn også Sunes onkel Pedro og han har efterhånden fået noget af en stjernestatus som en onkel der bare kan det hele. Så pludselig en dag sker der det vilde at en mand, som i øvrigt ligner en voksenudgave af Sune, pludselig kommer gående hen ad vejen hvor Sune bor. Han ser helt almindelig ud og alle børnene er vildt spændte på hvordan onkel Pedro så er i virkeligheden.

Sunes mor er ikke vildt begejstret for onklens ankomst, men hun lader ham sove på sofaen i stuen og som dagene går, vænner Sune sig til onklens tilstedeværelse i hverdagen og pludselig en morgen opdager han at onkel Pedro har sovet i mors seng. Langsomt går det op for Sune at onkel Pedro måske ikke er onkel, men sandsynligvis den længe ønskede far.

Jeg synes Morten Ramsland har skrevet en rigtigt sød og ærlig bog om en lille dreng og hans tanker omkring det med at bo alene med sin mor og det at mangle en far til hverdagens store problemer, så som drillende kammerater. På en eller anden måde kravler historien lige ind i mit hjerte og jeg fornemmer klart Sunes nysgerrighed omkring billedet af onkel Pedro og jeg kan mærke hans glæde og stolthed da han opdager at han nok skal sige ”Hej far” i stedet for ”Hej onkel Pedro”. På en eller anden måde lykkes det at få læseren med ind i Sunes tanker og følelser, så hele historien bliver en fortælling med de indre glimt af en drengs tanker og håndtering af noget som ind i mellem kan være svært at klarer for en lille dreng.

Rasmus Juuls flotte billeder støtter super godt op om historien. Sune er tegnet i varme farver som en sød rødhåret dreng og man får straks lyst til at hjælpe ham. De drillende drenge er tegnet med brede drillende munde hvor man næsten kan hører drillerierne vælte ud. Onkel Pedro er i bogens første halvdel tegnet let karikerende som den superhelt han er i Sunes tanker og da historien så vender og Onkel Pedro kommer spadserende hen ad gaden i levende live, så bliver han tegnet mere virkelig og som et rigtigt menneske

Alt i alt en rigtigt dejlig billedbog som fortæller en god historie godt støtte op af nogle flotte illustrationer.

Morten Ramsland: Onkel Pedro kommer hjem, illustreret af Rasmus Juul. Carlsen, 2005. Forside: Rasmus Juul

Hvad synes du om bogen? Giv stjerner eller skriv en kommentar.

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (Bliv den første til at stemme)
Loading...

Der er lukket for kommentarer.