Fortællingen.dk

– der findes i hvert fald 1423 gode bøger!

Miriam Toews: Livet som det kunne have været

Emner: , , • Se alle anmeldelser af: Miriam ToewsUdskriv anmeldelsen • 20. juni, 2007

Miriam Toews: Livet som det kunne have væretUforglemmelig historie om teenageliv i en kristen sekt.

16 årige Nomi bor i East Village. Ikke det seje East Village i New York, men East Village, Canada – en lille kedelig landsby med en hovedvej, som begynder og ender i en brakmark – vejene fra East Village fører ingen steder hen. Størstedelen af byens indbyggere er Mennonitter, en sekt som, med Nomis egne ord, er ”den mest pinlige sekt man overhovedet kan tilhøre, hvis man er teenager”.

Nomi bor med sin far Ray, en mærkelig mand som Nomi elsker meget højt. Nomis mor og ældre søster har forladt byen. Nomis søster er rejst væk for åbent at leve et almindeligt teenageliv med hul i ørene, druk og drenge (ting som ellers er streng forbudt blandt Menomitterne). Nomis mor er rejst fra byen efter at være blevet ekskommunikeret af sektens overhoved, hendes egen bror.

Nomi er en tænksom og stille pige. Hendes bedste ven Lids lider af en sygdom, som binder hende til hospitalssengen, en sygdom som ifølge Lids forældre kun han helbredes med bøn. Nomi er kæreste med Travis. Der er ikke meget at lave i East Village så de kører bare rundt i Travis’ bil, hører musik, ryger og drikker.

Nomi længes efter at rejse væk og opleve den ”normale” verden, men samtidig har hun svært ved at sige farvel til den mærkelige by, som hun trods alt har et sært tilhørsforhold til.

Livet som det kunne have været er en roman om en teenagers svære valg; identitet, kærlighed, livet, familie og fremtiden. Den slags bøger er der masser af, men i denne bliver tingene stille skarpt op, fordi Nomis valg hver gang bliver kompliceret af hendes tro. Det er svært at udvikle sig og finde sin egen identitet i en verden med strenge regler, uden plads til store armbevægelser. Det, der for de fleste unge er naturlige valg, har for Nomi store konsekvenser. Vælger hun f.eks. at forlade East Village for at opleve verden udenfor, betyder det et endegyldigt farvel til Ray og det liv, hun kender.

Livet som det kunne have været er en usædvanlig roman. Det er en stille, men bevægende og tankevækkende historie, fortalt med stor ironi og humor. Forfatteren er selv opvokset i en mennonitby i Canada, og beskrivelsen af sekten virker ægte og personlig.

Miriam Toews: Livet som det kunne have været. Tiderne skifter, 2006. Oversat af Ninna Brenøe.
Forside: Mikkel Henssel.

Hvad synes du om bogen? Giv stjerner eller skriv en kommentar.

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (Bliv den første til at stemme)
Loading...

Der er lukket for kommentarer.