Mikkeline W. Gudmund-Høyer: Gajolmanifestet
Emner: dansk, fra 12 år, især for piger, socialrealisme, teenageliv, ungdomskultur • Se alle anmeldelser af: Mikkeline W. Gudmund-Høyer • • 18. juni, 2009Hop ind i tidsmaskinen. Turen starter i 1980´erne.
Dengang hvor skulderpuder og koboltblå øjenskygge var smart. Nadja flytter til Jylland fra København sammen med sin mor, der har fundet en ny mand. Der er ikke noget, Nadja hellere vil, end at gå i et med omgivelserne. Men det er svært, når man snakker københavnsk og har mærkeligt tøj. Og i Jylland mener de, at Christiania er noget mærkeligt noget. Et farligt sted. Hvad? Nadja har tit været i Den grå hal eller spist på en af de gode restauranter. Hun skriver en stil om det. Staden er dejlig.
Hun kommer på efterskole. Det er ok. Efter skolen flakker hun rundt. Er tilbage i Købehavn. Der kan man bedre være til. Være sig selv. Hvis man så lige vidste, hvem det var.
Småjobs og skiftende kærester. Hun er tiltrukket af punkmiljøet. Hash, sex, musik og ecstasy… Livet bliver lidt for kaotisk.
En dag falder falder hun over dette rakel af en æske gajoler:
Den første betingelse for succes
er at beslutte sig til at få det.
Og hun beslutter sig. Det er ikke så nemt. Men så bliver hun optaget på Kunstakademiet.
Vi følger Nadja fra de tidlige teenageår og helt op, til hun bliver voksen og gift. I glimt får vi indblik i hendes liv, som kan gøre enhver forpustet. For der er en rastløshed, som strømmer ud af siderne.
Mikkeline W. Gudmund-Høyer´s debutroman er rå og fuld af punk. Man kan dufte røgen fra både de ene og det andet og høre David Bowies hæse stemme. Det siver ud af siderne.
Der er ikke meget højt humør chick-lit her. Det er dejlig forfriskende.
Er du blevet nysgerrig, kan du læse nogle af bogens kapitler her: www.gajolmanifestet.dk
Mikkeline W. Gudmund-Høyer (f.1969) er uddannet på Kunstakademiet i København og Academy of Art of College i San Fransisco. Hun er børnebogsforfatter og illustrator, musiker og mor.
Gajol manifestet skrevet af Mikkeline W. Gudmund-Høyer, Det Andersenske Forlag 2009, 159 sider, Kr. 198,00