Fortællingen.dk

– der findes i hvert fald 1423 gode bøger!

Michael Kamp: Fordærv

Emner: , , • Se alle anmeldelser af: Michael KampUdskriv anmeldelsen • 27. september, 2007

Michael Kamp: FordærvDet må siges at være et dårligt tegn for en skolelærer, når hans elever begynder at dø. Endnu værre, når de stadig møder op.

Det fænomen, at folk selv udgiver deres bøger, enten helt fra bunden eller med hjælp fra et forlag, har vi vist først set i større omfang på det sidste i Danmark. Og indtil videre har resultaterne altså være meget blandede – men her har vi endelig en udgivelse, som helt klart viser styrken ved den form for udgivelse. “Fordærv” er Michael Kamps anden bog (jeg har endnu ikke læst hans første, fantasyromanen “Tørre tæsk og springskaller”, men det er nu blot et spørgsmål om tid) og undgår alle faldgruberne: forsiden er professionel og udstyret i orden (bogen fremstår ikke som noget billigt bras), og historien er lige præcis så skæv, at den nok ville have det svært ved et stort forlag, men så velskreven, at den fortjener at komme ud til læserne. Her må man forvente, at forfatteren har stået for det hele selv, og det har han klaret godt.”Fordærv” er en sort humoristisk zombie-historie – placeret et sted mellem Patrick Leis’ “over the top” splatterorgie “Requiem” og Mette Thomsens mere afdæmpede “De levende døde”. Fortælleren Gregers er – ligesom Kamp, i øvrigt – skolelærer, og han ved, at problemerne altid starter på mandage. Så det er måske ikke helt så stor en overraskelse, da en af hans elever møder op efter weekenden og er død. Hendes navn er Henriette, og hun går selv til skole, sætter sig på sin plads og stirrer tomt frem for sig, ligesom hun plejer – men hun trækker ikke længere vejret.

En enkelt død elev er i sig selv ikke noget problem, for hun laver jo ikke de store problemer i klassen. Men det varer ikke længere, før hun ikke er den eneste. Og de døde elever udviser en usund interesse i deres klassekammerater – som de zombier, de er, ønsker de naturligvis at spise dem. Ikke alene må Gregers kæmpe med en klasse, der bliver mere og mere urolig – de døde prøver at sætte tænderne i de levende, og de levende bliver ved med at flytte deres borde – men rektoren blander sig i hans pædagogiske virkemidler, og forældrene gør ikke andet end at brokke sig. Mens flere og flere af børnene begynder at lugte.

Lige siden George Romero lavede sin zombie-trilogi, har det være let at se, hvor velegnede de levende døde er til at kommentere på samfundet. Det er det samme ærinde, Kamp er ude i her, men ligesom Romero gør han det subtilt, så historien ikke lider under det, og man ikke føler sig talt ned til. Men først og fremmest gør han det med humor, sort humor. Sætninger som “Gregers, Poul er død! Jeg bryder mig ikke om at sidde ved siden af ham, så.” fyger gennem luften. Kamp – og Gregers – holder masken hele historien igennem, hvilket det dog er sværere at gøre som læser.

“Fordærv” er på små hundrede sider, og den er hurtigt læst – men man er godt underholdt hele vejen igennem, og jeg har på fornemmelsen, at det er en af de bøger, jeg godt kunne finde på at finde frem igen senere.

Kamp har udover “Fordærv” skrevet to bind i fantasy-serien “Bobs saga” – hvis han kan holde samme niveau som her, burde et etableret forlag gribe fat i ham. Her er det uden problemer lykkedes ham at ramme en balancegang, så historien kan læses bredt, fra 12 til 120 år.

Se mere på forfatterens hjemmeside.

Michael Kamp: Fordærv. Books on Demand, 2007. Forside: Michael Kamp

Hvad synes du om bogen? Giv stjerner eller skriv en kommentar.

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (Bliv den første til at stemme)
Loading...

2 kommentarer »

  1. […] har tidligere anmeldt Michael Kamps Fordærv – Tørre tæsk og springskaller er en helt anden type bog (om end der dog også er zombier i […]

  2. […] Kamp er (blandt andet) forfatteren til gyser-kortromanen Fordærv og to bøger i fantasy-humorserien Bobs sag: Tørre tæsk og springskaller og Elvere og andre […]