Fortællingen.dk

– der findes i hvert fald 1423 gode bøger!

Meg Rosoff: Sådan er det nu

Emner: , , , , , • Se alle anmeldelser af: Meg RosoffUdskriv anmeldelsen • 31. maj, 2005

Meg Rosoff: Sådan er det nuKærlighed i en verden af kaos

Se, denne roman har jeg tænkt en del over. Umiddelbart fremstår den nemlig lidt besynderligt, hvis man remser følgende ingredienser op i flæng: en pige med spiseforstyrrelse, med en død mor og en ligegyldig egoistisk far, engelsk idyl, hundehvisker-børn, en fætter/kusine forelskelse og en grusom krig. Disse byggeklodser danner tilsammen nærværende roman, der strengt taget er en romantisk og dramatisk science fiction-fortælling, skrevet i en dybt humoristisk ungdommelig tone.
Forvirret? Vær hellere nysgerrig – for ovennævnte rodsammen fungerer faktisk. Hør bare:
Femtenårige Daisy bor på Manhattan med sin far og gravide stedmor. Det fungerer ikke helt, så Daisy sendes til den britiske del af familien – en engelsk tante med fire specielle børn, som både selv kører bil, har karakter af at være tankelæsere og forstår at dressere fårehunde på topniveau. Den engelske countryside er langt fra, hvad Daisy er vant til, og det er fætrene og kusinen også – især fætter Edmond, som Daisy forelsker sig dybt i. Deres forhold, som også er af seksuel karakter, udvikler sig hurtigt og yderligere, da tanten rejser udenlands og efterlader de fem børn tilbage på gården på landet. I baggrunden er der rygter om krig. En ukendt fjende invaderer England. I første omgang påvirker det ikke børnene, men da krigen bryder helt ud, får den grusomme konsekvenser for hele verden – og for børnene. Tanten kan ikke komme hjem, og børnene er overladt til sig selv – og fjenden. Det engelske samfund forsøger at få tingene til at fungere, selvom landet er besat. Således får børnene bragt mad til at leve af, men efterhånden smuldrer verden yderligere omkring dem. Daisy og kusinen Piper bliver skilt fra drengene. De bliver sendt hen for at bo hos en engelsk officer og hans familie. Afstumpethed, det menneskelige forfald og frustration forfølger dem, men mest af alt fylder Edmond Daisys tanker ud. Efter adskillige dramatiske begivenheder driver savnet pigerne gennem landet for at finde tilbage til gården, som de finder tom, forfalden med spor efter forfærdelige begivenheder. Mere røber jeg ikke.Det specielle ved denne roman er, at historien er pakket ind i science fiction-genren. Det virker mere som en metafor end en egentlig del af traditionen. Genren er ikke det vigtige – historien er. Og den er romantisk og henvender sig derfor nok mest til store piger og kvinder. Bogens omslag gør i hvert fald – det er et af de absolut bedre. Det er lækkert, indbydende og forfriskende utraditionelt i sit layout.

Jeg var meget underholdt af denne roman – især pga. dens sprog, som fik smilet frem mange gange. Jeg forventede hele tiden at høre en masse om krigen, fjenden og verdenssamfundet – men det holdt sig i periferien, og således blev romanens sande pointe mere tydelig. Menneskene er de vigtige – også eller især i en krig, og måske er kærlighed vigtigere end alt andet. Og overvinder alt?

Meg Rosoff: Sådan er det nu. Oversat af Birgitte Brix. Sesam, 2005
Forside: Originaltitel: How I live know

Hvad synes du om bogen? Giv stjerner eller skriv en kommentar.

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (1 stemmer)
Loading...

2 kommentarer »

  1. Det er en helt fantastisk bog. 🙂 Virkelig værd at læse!

  2. […] Rosoff: Sådan er det nu Amerikanske Daisy sendes til den britiske countryside, men landet invaderes af en ukendt fjende, og […]