Fortællingen.dk

– der findes i hvert fald 1423 gode bøger!

Mats Wahl: Fortidens synder

Emner: , , , • Se alle anmeldelser af: Mats WahlUdskriv anmeldelsen • 26. januar, 2007

Mats Wahl: Fortidens synderØje for øje…

I Sverige er der jo demokrati. Der er ytringsfrihed, religionsfrihed og frihed til at vælge uddannelse, karriere og vej i livet. Alt kan ske, og alt sker i det frie samfund. I Sverige blev en statsminister engang dræbt på åben gade, og deres udenrigsminister blev stukket ned og dræbt i et stormagasin. Mats Wahl er en knivskarp samfundskritisk forfatter med et stort socialt engagement. Hans velskrevne krimikvartet afsluttes her med ”Fortidens synder”, der endnu engang prikker til demokratiet; dets betingelser og konsekvenser. Eller måske nærmere: vores forestillinger om samme.

For tretten år siden blev drengen Hilmer sparket ihjel af den stærkt højreorienterede teenager Anneli. Anneli har udstået sin straf og stiller nu op som rigsdagskandidat for et ekstremistisk parti, der bl.a. mener, at homoseksuelle og indvandrere ikke bør have nogen plads i det svenske samfund.

Hilmers kæreste var gravid, da han døde. Det forstås, at en teenagegraviditet og en myrdet kæreste sætter sine spor, og det er svært at glemme endsige tilgive. Tvillingerne Tove og Lydia har aldrig kendt deres far Hilmer. Lydia er en urolig og bekymret sjæl, og søsteren Tove er opfyldt af et nagende had til sin fars morder Anneli. Tove beslutter sig for at myrde Anneli og gør i øvrigt ikke noget for at skjule sine planer.

Anneli overfaldes i sit hjem, men ikke af Tove. Andre er ude efter hende, og politiet med Harald Fors, som i sin tid var den, der satte Anneli bag tremmer, i spidsen må beskytte hende. I demokratiets navn.

Samtidigt udsættes græske Seferis for et groft racistisk overfald. Måske er overfaldsmændene bare nogle utilpassede unge drenge, og mens Harald Fors leder efter svaret, beslutter Seferis’ familie at lave deres egen efterforskning og domstol.

Fortidens synder er en foruroligende og uhyre velskrevet historie om hævn og retfærdighed. Det ene udelukker nemt det andet, og Mats Wahl stiller simple spørgsmål, der ikke har simple svar. Er det ok at beskytte et menneske, der alligevel ikke har respekt for andres liv? Bliver uret ret med uret?

Serien om Harald Fors har for mig været en nuanceret, tankevækkende og i høj grad spændende odysse igennem det svenske samfund og retssystem. Der eksisterer ingen tabuer i Mats Wahls litterære univers, hvor f.eks. børn slår børn ihjel. Børn er ikke kun en del af fremtiden, de er i høj grad også en stor del af deres samtid. Mats Wahl fortæller historier, som er genkendelige men ikke altid forudsigelige. Han skriver ikke sine bøger med et pædagogisk sigte, men han ønsker at opdrage sin læser til at betragte og reflektere over det samfund, vi er en del af.

Mats Wahls romaner udmærker sig ved, at han aldrig undervurderer sine læsere, som bør findes fra børn og unge fra ca. 12 år. Mats Wahl skriver bøger for mennesker – helt enkelt og intet mindre!

Mats Wahl: Fortidens synder, fjerde bog om Harald Fors. Oversat af Susanne Vebel. Carlsen, 2006. Forside: Peter Stoltze. Originaltitel: Återkomst

Hvad synes du om bogen? Giv stjerner eller skriv en kommentar.

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (4 stemmer)
Loading...

5 kommentarer »

 1. jeg har læst den usynlige og jeg syndes meget godt om den men den er bare lidt kedelig efter de første forhør ig den slags men så kommer det hele til bage når de så finder ud af hvem der er gerningsmanden og det hele ender jo nogenkunde godt kan man jo sige…

 2. Jeg har læst bogen. så den er rigtig god. dem som ikke har læst den skal læse den. men den er meget lang.

 3. Bogen er så god.
  En meget god fortælling

 4. Jeg synes at alle dem der ikke har læst den
  skal læse den,
  bogen er for dem der interesser sig i krimi

 5. Jeg har læst første del af Mødet. Den var okay