Fortællingen.dk

– der findes i hvert fald 1423 gode bøger!

Mary Norton: Lånerne

Emner: , , , , , • Se alle anmeldelser af: Mary NortonUdskriv anmeldelsen • 16. juli, 2005

Mary Nortons klassiker om et lille-bitte folk som bor under gulvet og lever af at låne lidt fra menneskene.

Historien om lånerne kunne første gang læses i 1952. Siden da er denne dejlige historie om det lillebitte folkefærd gået hen og blevet en klassiker. Historien er egentlig ikke unik, man kan måske endda sige, at der findes bedre, men det der gør bogen fantastisk er dens stemning. Gennem hele historien kan man mærke den engelske stemning, varmen og hyggen og man kan levende forestille sig børn (og andre) sidde med store opmærksomme ører mens historien bliver fortalt.

Historien handler helt enkelt om et lille folk, som bor under gulvbrædderne hos menneskene. Folket kaldes lånere, fordi de låner de ting, de behøver (og de ting, de bare gerne vil have) hos menneskene. Helt ubemærket sniger de sig rundt og fjerner de ting, de mangler og efterlader menneske med den tro, at de manglende ting blot er blev forlagt eller på anden måde mistet.

I et gammelt hus, hos en gammel enlig dame, bor familien Klokke. Familien består af Pod og Homily og deres datter Arrietty som læser tykke bøger og drømmer om verden udenfor.
Den værste trussel for lånerne er menneskene. Bliver en låner opdaget, kan det betyde, at hele familien er nødt til at emigrere. I familien Klokke kender man til farerne, da en gren af familien efter en uheldig oplevelse måtte flytte fra et dejligt hus til et mere beskedent hjem i en jordhule.
Ulykken er derfor stor, da Pod bliver set af en dreng, som er på besøg hos sin tante. Senere møder også Arrietty drengen, og da hun er meget nysgerrig, indleder hun en samtale med ham om livet oppe på jorden.
Til familien Klokkes store held ønsker drengen ikke at afsløre dem. Han og Arrietty bliver hurtigt venner, de læser sammen og drengen kommer med små gaver til lånernes hjem, så med tiden sætter også Pod og Homily pris på drengens venskab.
Men selv om ét menneske viser sig at være ufarlig og ganske venlig, er menneskene stadig lånerne største trussel. Det må også familien Klokke erfare, da den ondskabsfulde og mistænkelige hushjælp Mrs. Driver kommer på sporet af deres eksistens…

Mary Norton: Lånerne.  (Lånerne; 1) Oversat af Ellinor Poulse. Gyldendal, 1994
Forside: 

Hvad synes du om bogen? Giv stjerner eller skriv en kommentar.

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (6 stemmer)
Loading...

Der er lukket for kommentarer.