Fortællingen.dk

– der findes i hvert fald 1423 gode bøger!

Martin Waddell & Tony Ross: Gnomer, trolde og uhyrer

Emner: , , , • Se alle anmeldelser af: Martin Waddell, Tony RossUdskriv anmeldelsen • 2. december, 2009

gnomertroldeoguhyrerGyselige historier med gamle rødder.

Gnomer, trolde og uhyrer er en samling på 14 uhyggelige historier, som forfatteren har fået fortalt, da han var barn i Irland. Historierne kan inddeles i 4 kategorier:
Gnomer eller trolde: Bruden gifter sig med sit livs kærlighed, men deres lykke forstyrres af gnomerne, som vil stjæle hendes godhed. Tom-Tit-Tot er en gendigtning af eventyret om Rumleskaft, hvor trolden hjælper Dygtige Dora med at spinde uld.
Onde ånder: Kolde Johnny, et gammelt genfærd, som bor på en kirkegård, hjælper en dreng, som bliver narret til at arbejde gratis for en rig bonde – enden på dén historie er givet på forhånd. Uhyret i kirkeruinen handler om 2 skræddere, der indgår en skæbnesvanger aftale om, at den ene af dem skal sy en vest til en kunde, som ingen ellers har kunnet sy tøj til.
Spøgelser: Spøgelset fra Porlock, som ikke vidste, at han var et spøgelse. Han gik rundt og så gennemsigtig ud, og ingen turde sige noget til ham – af indlysende grunde.
Magiske historier: I Tom Cockle må familien Quinn flytte fra deres hus, fordi høsten slår fejl. Tom er et væsen (måske en fe), som bor i huset, og som sørger for at hjælpe familien med de daglige gøremål. Familien er meget kede af at efterlade Tom i deres gamle hus…

Det er meget skumle historier, der bliver fortalt i denne oversættelse af “The Orchard Books of Goblins, Ghouls & Ghosts and Other Magical Stories’ – den danske titel yder slet ikke bogen retfærdighed. For der er alle mulige væsner samlet i de 14 historier; nævner i flæng: et slimet monster, et benraslende genfærd, små ondskabsfulde gnomer, en lodden ånd, en arrig trold, mange forskellige spøgelser og nogle feer.
Som i alle eventyr er persontegningen ret skarp: Der er de onde og de gode. De onde får deres bekomst, og de gode må gå så gruelig meget igennem, førend alt bliver godt. Men i denne bog er der dog nogle fantasifulde undtagelser. Heldigvis.
Fortællestilen er nuanceret med mange detaljer, som gør historierne lidt mere plausible. Min absolutte favorit er Uhyret i kirkeruinen. Den er fuld af underfundig humor, et svuppende monster og en overraskende slutning. Monsteret fra Monsterskoven er den korteste gyser, jeg nogensinde har læst, og den er virkelig grum.
Illustrationerne er gode til at understrege bogens stemning; de er både sjove og uhyggelige, og heldigvis er der mange af dem, fordi de kan bruges til afledning under oplæsningen – fandt jeg ud af. Børnene får mulighed for at forklare historien ud fra tegningerne, og det er med til at dæmpe gyset… inden man går i gang med den næste historie.

Gnomer, trolde og uhyrer er en glimrende oplæsningsbog for børn i aldersgruppen. Den er tilpas skummelt skrevet, især hvis oplæseren formår at lægge en ildevarslende stemning…

Martin Waddell & Tony Ross: Gnomer, trolde og uhyrer. Illustret af Tony Ross. Oversat af Kina Bodenhoff. 128 sider. Gyldendal 2009.

Hvad synes du om bogen? Giv stjerner eller skriv en kommentar.

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (2 stemmer)
Loading...

2 kommentarer »

  1. Kan “Monsteret fra Monsterskoven” mon overgå Fredric Browns superkorte gyser: “Den sidste mand i verden sidder i et rum. Det banker på døren.”
    Kortere end det?

  2. Åh nej, det kan den ikke! Men næsten: “Monsteret fra Monsterskoven” er på 9 linier, og det allerbedste er, at ungerne syntes, at den var megasej. De kan den udenad, og den genfortælles jævnligt.