Fortællingen.dk

– der findes i hvert fald 1423 gode bøger!

Martin Keller: Mikas hule

Emner: , , , • Se alle anmeldelser af: Flemming B. Jeppesen, Martin KellerUdskriv anmeldelsen • 2. september, 2008

Mika er bare 8 år, men han har stor lyst til eventyr. Han drager af sted igennem urskoven, med rygsækken pakket, for at finde sin fars gamle hule. Men det er en farlig færd han har begivet sig ud på…

Mika bor i urskoven sammen med sine forældre. Mikas far er skovhugger og hans mor sørger for huset, haven og skindgarvningen. Mika hjælper til både ude og inde. Pludselig en dag får han en ide om, at han vil finde sin fars gamle hule langt inde i urskoven, og han tager af sted med sine forældres støtte til projektet.
Undervejs møder han nogle af skovens dyr, pelsjægeren Bill og hans hund, Boris. Mika erfarer undervejs, at skoven kan være et farligt sted: muddersøer, som kan suge en uforsigtig dreng ned; bjørnemor, som vil forsvare sine unger; den næsten uigennemtrængelige egeskov, hvor Mika bruger en rød uldtråd til at binde på grenene for at kunne finde tilbage.
Mika finder sin fars gamle hule. Her tænder han bål og laver brændenældesuppe. Snart bliver det mørkt og samtidig starter et heftigt uvejr. Mika falder i søvn i hulen, men vågner ved at bjørnemor kommer på besøg…

Mikas hule er den første bog i en serie om Mika i urskoven . Og hvilken urskov! Martin Keller beskriver stedet, dyrene og menneskene så levende og engageret, at man bliver dybt optaget af selve fortællingen og alle de små naturdetaljer, som Martin Keller tager med i sin historie. Alt sammen underbygget af nænsomme og stemningsfulde tegninger af Flemming B. Jeppesen.

Jeg læste bogen højt for mine “fritterbørn”. En af illustrationerne forestiller lille Mika stående rejseklar ved havelågen mellem hjemmets have og den store urskov. Det billede gik klart ind – ikke at børnene kommenterede det, men jeg kunne se det i deres ansigter: store runde øjne og en vejrtrækning der næsten gik i stå.

Vi talte om bogens handling og børnenes kommentarer viste, at de havde levet sig ind i Mikas univers: Det var både spændende og uhyggeligt, at han havde fået lov til at tage på opdagelse alene. De kunne ikke forstå, at han ikke var bange – jo for bjørnen – men at han turde gå så langt hjemmefra…

Børnene var tilpas imponerede over, at Mika selv kunne tænde bål og lave mad. Jeg er ikke i tvivl om, at de fleste inderst inde gerne ville have været i hans sko.

Tommy Dybbro har fået ordet på bogens sidste sider: Urskoven findes skam i virkeligheden. Den hedder Bialowieza og ligger på grænsen mellem Polen og Hviderusland. Han fortæller om skovens historie, dyrelivet og om det store arbejde der er blevet gjort for at bevare skoven som nationalpark.

Mikas hule er samtidig udkommet som lydbog, hvor Martin Keller selv læser historien. Det gør han på glimrende vis. Børn kan godt lide, at det er en kendt stemme, som læser højt – i dette tilfælde er Martin Keller jo kendt fra TV (Martin og Ketil – verden for begyndere).

“I de mange år jeg har lavet børne-tv sammen med Ketil som ‘Naturpatruljen’, ‘Fjernsynsfluen Fredolin’ og ‘Martin og Ketil’, har jeg forsøgt at fortælle om dyr og natur, så børnene selv ville få lyst til at gå på opdagelse i naturen. Efter en telttur dybt inde i Polens urskov, blandt ulve og bisonokser, fandt jeg på historierne om Mika i urskoven.”
– Martin Keller

Martin Keller: Mikas hule (Mika i urskoven; 1) Illustreret af Flemming B. JeppesenGyldendal, 2008. 72 sider. Pris: kr. 99,95

Mikas hule / Martin Keller ; indlæst af forfatteren. – Kbh. : Gyldendal, 2008. – 1 cd i 1 mappe. Pris: kr. 99,95
Heri: Tommy Dybbro: Europas sidste store urskov / læst af Karsten Pharao

Omslag: Marianne Bisballe / Flemming B. Jeppesen

Hvad synes du om bogen? Giv stjerner eller skriv en kommentar.

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (Bliv den første til at stemme)
Loading...

Én kommentar »

  1. Min datter har lige hørt denne som lydbog og var meget glad for den. Kan klart anbefales.