Fortællingen.dk

– der findes i hvert fald 1423 gode bøger!

Martin Glaz Serup & Lars Vegas Nielsen: Sebastians monster

Emner: , , , , • Se alle anmeldelser af: Lars Vegas, Martin Glaz SerupUdskriv anmeldelsen • 19. februar, 2010

Nogle monstre kan godt lide popcorn

Billedbøger er finurlige sager – jeg kan ikke gøre mig til talsmand for, hvordan børn selv oplever historien om Sebastian, der får sit eget monster, men jeg ved, hvordan jeg som voksen gør: med et stort grin kombineret med en snigende mistanke om, at børn er monstre.

Forfatteren Martin Glaz Serup og illustratoren Lars Vegas Nielsen er her gået sammen om en billedbog, der godt kan risikere at ændre lidt på magtbalancen i de små hjem – og måske lave lidt om på godnatritualerne.

Sebastian bryder sig ikke meget om at skulle i seng om aftenen – men nu ikke fordi han er bange for en smule monster… øh mørke, som faderen siger; næ, Sebastian synes blot, at det er ufatteligt kedeligt. Så da forældrene meget pædagogisk åbner skabet for at vise ham, at der da slet ingen slemme ting gemmer sig derinde, og de kommer til at bevise det stik modsatte, er han sådan set i ufatteligt godt humør over opdagelsen. Altimens hans forældre gør alt for overbevise ham (og nok mest dem selv) om, at der da ikke er noget galt. Men monstre kan være mange ting, og nogle af dem har de helt rigtige prioriteter for en lille dreng.

Martin Glaz Serup har skrevet en historie, der burde være gyselig, men faktisk er rigtig sjov – vi ved, at vi burde være bange for monstre, men det er svært, når nu Sebastian går så ubekymret til dem. Men sjovt nok er det især faderen, der fangede mig, for han får tildelt masser af personlighed med få ord og en del replikker, der tydeligvis ikke går i spænd med fakta.

”DER ER INGEN GRUND TIL PANIK!!!” Far taler meget højt.

Lars Vegas Nielsens illustrationer har jeg en vis forkærlighed for, og de virkede som skabte til denne historie – han blander tegninger og collage, så det danner en skummel baggrund for historien om Sebastian og hans forældre (og ikke mindst hans monster), samtidig med at der er masser af skæve ansigtsudtryk og detaljer gemt på siderne.

Bare vent, til man møder monsteret. Det vil muligvis ikke give søvnløse nætter, men det kunne godt udløse krav om at erstatte familiens almindelige kæledyr med noget andet, mere tidssvarende og børnevenligt. Nåja, og skræmmende.

Sebastians monster er en finurlig størrelse, men monstre er nu engang ikke altid, som vi forventer. Læs den, gys og grin.

Martin Glaz Serup: Sebastians monster. Illustreret af Lars Vegas Nielsen. Alma, 2007, 28 sider.

Hvad synes du om bogen? Giv stjerner eller skriv en kommentar.

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (2 stemmer)
Loading...

Der er lukket for kommentarer.