Fortællingen.dk

– der findes i hvert fald 1423 gode bøger!

Mark Twain: Tom Sawyers eventyr

Emner: , , , , , , • Se alle anmeldelser af: Mark Twain, Robert IngpenUdskriv anmeldelsen • 24. februar, 2010

Boblende, sprudlende roman om drengeliv for over 100 år siden.

Tom Sawyer bor sammen med sin tante Polly i en lille by ved bredden af Mississippi. Her går han i skole, hvilket han ikke bryder sig om – derfor pjækker han jævnligt.

Han bruger fritiden på at lege pirat, gå på opdagelse, levendegøre bøgernes helte og slås om magt og ære med de andre drenge i byen. Drengene går også på skattejagt og de finder altid noget vigtigt: en rulle tråd, en død kat; alt kan bruges i jagten på lykken. Tom jagter også en anden slags lykke, idet han efter bedste evne kurtiserer Becky Thatcher…

Hans bedste ven, Huckleberry Finn, er den trofaste væbner, der altid følger den fantasifulde Tom. De overværer et mord, hvor en forkert person bliver anklaget, og Tom har dårlig samvittighed over det i flere uger fordi han ikke tør fortælle om sagens rette sammenhæng.

Toms liv er fuldt af problemer og modgang, men trods alt beholder han sit gode humør og ukuelige optimisme.

Mit første bekendtskab, for mange år siden, med Tom Sawyer var et uddrag af bogen, der handlede om dengang Tom som straf skulle hvidte stakittet. Men fordi han var snu kunne han lokke andre drenge til at gøre det – og han fik endda betaling for det. Toms eskapader er beskrevet i tegneserier, film og bearbejdede udgaver af den originale tekst, og nu foreligger så den første uforkortede, ubearbejdede roman om Tom Sawyers eventyr. Tak for det…

Og hvilken smuk, fornøjelig og dramatisk oplevelse det har været at læse den. Smuk fordi Mark Twain skriver med stor indføling, som understøttes af de fantastiske illustrationer af Robert Ingpen. En skam, at Mark Twain aldrig skulle opleve sin roman i denne udgave! Fornøjelig fordi Mark Twain skriver med stor humor, og dramatisk fordi Tom Sawyers eventyr faktisk er uhyggelig: ydmygelser i skolen, fysisk afstraffelse, fattigdom, alkoholiserede forældre, overtro, ligrøveri, sygdom, mord og tyveri er de vilkår, som børnene på dén tid måtte udholde. Og det gjorde de, børnene. De legede sig igennem alle genvordigheder, prøvede tingene af og kom ud på den anden side med flere erfaringer end børn af i dag nogensinde vil opnå.

Tom Sawyers eventyr er en munter hyldest til barndommen og dens muligheder. Mark Twain skriver i sit forord:

“Min bog er først og fremmest skrevet for at underholde drenge og piger, men jeg håber da ikke, at mænd og kvinder vil gå uden om den af den grund, for det har også været min plan at minde de voksne om, hvordan de selv var engang, hvordan de følte, tænkte og talte, og hvilke besynderlige projekter de somme tider rodede sig ind i.”

Disse ord er skrevet i 1876. Historien er om en anden barndom end den nutidige, men jeg tror stadig der findes læsere til Tom Sawyers eventyr.

Mark Twain: Tom Sawyers eventyr. 70 ill. i farver af Robert Ingpen. Oversat til dansk af Jette Røssel. Carlsen, 2010. – 242 sider

Hvad synes du om bogen? Giv stjerner eller skriv en kommentar.

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (4 stemmer)
Loading...

4 kommentarer »

  1. Ej, hvor fantastisk at anmelde sådan en klassiker. Den slugte jeg, da jeg var lille knægt. Rigtig god bog, og godt at de gamle guldkorn også bliver fundet frem.

  2. Fed nok:D

  3. Toms eventyr er zenzyg
    😀

  4. den god 🙂 :() :=) :=| 😐