Fortællingen.dk

– der findes i hvert fald 1423 gode bøger!

Marja-Leena Tiainen: Når isen smelter

Emner: , , , , • Se alle anmeldelser af: Marja-Leena TiainenUdskriv anmeldelsen • 22. marts, 2007

Marja-Leena Tiainen: Når isen smelterSpændende og intens historie om sorg, savn og kærlighed.

Titlen på denne roman er ildevarslende, og allerede fra første linie får vi at vide, at noget snart går galt: Fire dage inden sin forsvinden sidder Mikko inde på værelset med mobiltelefonen i hånden .
Sekstenårige Mikko sender en sms og får svar. Det er faktisk ret uskyldigt, men det sætter en stille lavine af begivenheder i gang. Mikko forsvinder, næsten op i den blå luft, og mens politiet investigerer, slider usikkerheden voldsomt på Mikkos familie og sender selvfølgelig bølger ud i deres nære omgangskreds og lokalsamfundet.

Historien fortælles med fokus på Mikkos lidt ældre søster Hanna. Brorens forsvinden lammer hende, sorgen og uvisheden hiver i hende, men hun vælger at handle. Hanna finder ud af, hvem Mikko var sammen med den aften, han forsvandt, og begynder at grave efter flere svar om hans forsvinden. Hun finder ud af, at Mikko netop havde fundet kærligheden, men hans forsvinden forbliver uopklaret.

En af mange teorier er, at Mikko er gået igennem isen. Men der er 16 grader koldt, og alt er frosset indtil foråret. En anden mulighed er, at Mikko har været udsat for en forbrydelse.
Teorier blander sig med uvished, og som historien skrider frem, eskalerer uroen. Også for læseren

Den finske forfatter Marja-Leena Tiainens beskrivelse af en families sorg og fortvivlelse er både tankevækkende og gribende. Man føler med moren, der konstant græder, anklager og ellers går helt i stå med sit liv, og man føler med faren, der prøver at gemme sine følelser væk og tager af sted på lange og fysisk krævende skiture. Det er svært at tage sig af sine børn, når man selv er ved at gå fra hinanden. Den unge læsers identifikation vil selvfølgelig ligge hos Hanna, som sideløbende med uvished og sorg forsøger at være teenager med skolegang, kæreste og veninder. Det kan være svært at sætte sig ind i de følelser og tanker, personerne i historien har, uden at have mærket det på egen sjæl, men det lykkedes Marja-Leena Tiainen på fornem vis at skrive sig ind på læseren, således at man fornemmer afmagten og frustrationen og bliver grebet af Mikkos skæbne.

Når isen smelter er en velskrevet og meget troværdig fortælling. Spændingen og altså forklaringen på Mikkos forsvinden bevares til romanens sidste linie.

Romanens forside harmonerer med indhold og titel og vil også appellere til voksne. Tematikken og det følelsesmæssige indhold lokker nok mest kvindelige læsere fra især 14 år.

Marja-Leena Tiainen: Når isen smelter. Oversat af Helena Idström. Høst, 2007. Forside: Sigrid Kleinicke & Nete Banke, Imperiet.  

Hvad synes du om bogen? Giv stjerner eller skriv en kommentar.

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (8 stemmer)
Loading...

3 kommentarer »

  1. jeg syndes at bogen er super god. det giver en et syn på hvordan nogle menesker har/ har haft det i tidernes løb<333 10 stjerner…!!!

  2. Jeg er godt i gang med den er såå spændende, man kan bare ikke stoppe!

  3. Heeeeeijsa Hvad Er Det Her