Fortællingen.dk

– der findes i hvert fald 1423 gode bøger!

Maj Bylock: Flugten til jernets land

Emner: , , , • Se alle anmeldelser af: Maj BylockUdskriv anmeldelsen • 16. november, 2005

Maj Bylock: Flugten til jernets landArbejdsløsheden i Vallonien i 1600-tallet får familien Biilor til at bryde op og søge en bedre fremtid i Jernets land – Sverige.

Det fransktalende Vallonien ligger i det sydlige Belgien, så vejen til Nordeuropa bliver lang og barsk. Familien hyres og bindes af en kontrakt med en svensk jernværksejer i Värmland, som har hørt om de fantastiske vallonske jernkompetencer. Nu skal industrien lægges om, og der skal tjenes kassen.

De svenske arbejdere på jernværket kigger dog skævt til familien, som kommer og skal være bedrevidende. Vallonerne taler jo ikke sproget, og så har de en anden tro. Der er generelt stor forskel på det vallonske og det svenske samfund. Familien anstrenger sig hårdt for at passe ind og kaster sig ivrigt ud i det svenske sprog, elsteg og tyttebærmarmeladen. Men selv om de er engagerede og velvillige til hurtig og smidig integration, er det svært at træde ind i det svenske samfund og kultur. Heldigvis er der en anden vallon på stedet, som både kan sproget og er blevet gift med en svensker. Sammen kan de holde gudstjeneste og fortælle historier hjemmefra.

Familien har fået en chance og mad på bordet. Men det kræver hårdt fysisk arbejde og modvind, og modvilje slår nogle af dem ud. Mens andre bliver stærkere.

“Flugten til jernets land” er en stille historisk roman, der er skrevet i et letlæst og mundret sprog. Alligevel rummer den en del drama både før, under og efter flugten til Sverige. Når dramaet optræder i hverdagsform, går det mest under huden, og tematikker om integration, intolerance, misundelse og hævn er tidløse og meget vedkommende.

Historien fortælles primært igennem tvillingerne Marie & Jean. Men efterhånden bredes synsvinklen ud, og således er det ikke kun tvillingerne, der er hovedpersoner i historien. Personskildringen i Flugten til jernets land, synes jeg ikke, er knivskarp. Personerne bliver ikke helt levende, men dette bliver opvejet af de mange historiske fakta i romanen, som gør den spændende at læse.

Forsideillustrationen er flot og stemningsfuld udført af Kirsten Raagaard

Maj Bylock: Flugten til jernets land. Gyldendal, 2000. Forside: Kirsten Raagaard

Hvad synes du om bogen? Giv stjerner eller skriv en kommentar.

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (1 stemmer)
Loading...

Der er lukket for kommentarer.