Fortællingen.dk

– der findes i hvert fald 1423 gode bøger!

Linda Holeman: Månekongens datter

Emner: , , • Se alle anmeldelser af: Linda HolemanUdskriv anmeldelsen • 21. november, 2004

Linda Holeman: Månekongens datterEmmaline må være mor for sin lillebror og samtidig også for sin mor. For at få penge sælger moren lillebroren til en skorstensfejer i London, og Emmaline må tage affære for at lede efter sin bror.

Emmaline bor i en lille landsby sammen med sin mor og far og sin lillebror Tommy. Hun har et meget nært forhold til sin far, som hun beundrer og elsker meget højt. Faren er noget af en drømmer, som elsker poesi og litteratur, og derfor har han også lært sin datter at læse og skrive.Faren bestyrer en lille landbutik, som både fungerer som butik og deres hjem. Emmaline elsker deres liv i landsbyen og livet i butikken.

En dag kommer koleraen til den lille landsby, og Emmalines far dør. Kromanden, som ejer landbutikken, ansætter en ny bestyrer til butikken, og da Emmalines far skyldte kromanden penge, bliver de bedt om at flytte fra huset til næste termin – uden at medtage deres møbler.

Emmaline skriver et brev til sin velhavnede faster og fortæller hende om farens død, og få dage efter ankommer fasteren til landsbyen. Hun tilbyder at hjælpe familien, men ønsker til gengæld, at Emmaline skal bo hos hende. Dette nægter Emmalines mor, og fasteren forlader dem i vrede. I fortvivlelsen over deres håbløse situation begynder Emmalines mor at drikke og hænge ud på kroen. En dag bliver lille Tommy syg, og i fuldskab kommer moren til at slå ham, hvorved han mister sin hørelse og bliver døv. Dagen for deres afrejse nærmer sig, og de har endnu ikke fundet en løsning på deres boligproblem, og Emmaline skriver endnu en gang til fasteren. Denne gang indvilliger fasteren i at hjælpe dem, og hun skaffer moren arbejde i et bomuldsspinderi og Emmaline som sypige, og de bliver nødt til at forlade landsbyen og flytte ind til byen.

Livet i byen er meget hårdt, og da Tommy er stor nok, får han også arbejde med at lime tændstiksæsker. Emmaline bliver efterhånden en rigtig god syerske, men hun tjener ikke ret mange penge. Fasteren spørger hende ofte, om hun ikke vil forlade sin familie og flytte ind i hendes store hus, men Emmaline er meget nært knyttet til Tommy og vil ikke forlade ham.

En dag får Emmalines mor knust sin hånd i en af spindemaskinerne. De har hverken råd til læge eller medicin, og pga. store smerter må Emmaline bruge penge på smertelindrende medicin til sin mor. Efterhånden bliver moren dybt afhængig af medicinen, som indeholder opium, og hun bliver mere og mere sjusket og ligeglad med sine børn. Hun bruger alle deres penge til medicin og livet bliver efterhånden et mareridt for Emmaline, som helt har ansvaret for Tommy.

En dag, hvor Emmaline kommer hjem fra arbejde, har moren i en opiumsrus solgt Tommy som skortensfejerdreng til en mand i London, og hele Emmalines verden styrter i grus.

Opsat på at finde sin bror igen laver Emmaline en aftale med sin faster. Aftalen går ud på, at hun låner lidt penge, og fasteren skal tage sig af moren i et par uger, mens Emmaline rejser til London for at finde Tommy igen. Til gengæld vil Emmaline flytte ind og bo hos fasteren, når hun vender hjem med Tommy.

Turen til London bliver lang og udmattende, og den store by virker overvældende og forvirrende. Allerede den første dag i London vandrer Emmaline rundt i gaderne og leder efter Tommy, og på et tidspunkt kollapser hun af sult og tørst foran et herskabshus. Husets tjenestepige får hende ind og tilbyder hende lidt mad og drikke.

Skæbnen vil, at huset netop mangler en altmuligpige til at gå til hånde, og Emmaline bliver tilbudt arbejde. Hun har hurtigt indset, at der skal mere tid til at finde Tommy, og for at klare sig må hun tjene lidt penge.

Tiden som tjenestepige bliver på mange måder en god oplevelse for Emmaline. Hver morgen står hun tidligt op og traver Londons gader tynde i sin søgen efter Tommy. Hun bliver gode venner med de andre tjenestefolk i huset, og da hun jo kan læse, finder huset gamle herre Mr. Thorn ud af at bruge hende som oplæser, da hans øjne er blevet svage.

Hvordan det videre går Emmaline i London, og om hun nogensinde finder Tommy, kan du finde ud af ved at læse bogen. Jeg synes, det er en velskrevet og rigtig spændende historie, som fortæller meget troværdigt om livet i England i 1830’erne. Byen London med alle dens mennesker beskrives meget levende og tydeligt, og jeg har virkeligt lidt med Emmaline under alle de trængsler, hun må gennemgå i sit meget unge liv.

Bogens forsideillustration ser dog temmelig kedelig ud, men det skal dog ikke forhindre mig i at give den mine bedste anbefalinger.

Så læs bogen og få en rigtig god oplevelse.

Linda Holeman: Månekongens datter. Oversat af Jan Dahl Jeppesen. Arvids, 2003

Hvad synes du om bogen? Giv stjerner eller skriv en kommentar.

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (Bliv den første til at stemme)
Loading...

Der er lukket for kommentarer.