Fortællingen.dk

– der findes i hvert fald 1423 gode bøger!

Lin Hallberg: Kærestebogen

Emner: , , , , , • Se alle anmeldelser af: Lin HallbergUdskriv anmeldelsen • 29. januar, 2010

Venskab før fyre…eller hvad?

Fjerde og sidste bog i serien om Klara og de andre i klassen.
Serien startede med Klaras tanker om livet i klassen, men i løbet af bøgerne er fokus skiftet mellem flere elever i klasse, som har fortalt deres historie. Kærestebogen handler især om Auriel og hendes veninder og den svære balancegang mellem venskab og kærlighed.

Eleverne i 5. klasse står overfor sommerferien. Når de vender tilbage til skolen, får de nye klassekammerater, for skolen har bestemt, at klassen skal deles på grund at de mange problemer. Klassens dronning Auriel har længe været træt af de barnlige klassekammerater, men nu hvor de skal deles, bliver hun pludselig meget interesseret i at holde fast i de gamle venskaber. Den gamle klike mødes på toilettet og lover hinanden evig troskab. Hver især laver de en regel, som skal gælde for deres venskab:

Ikke bagtale hinanden.
Holde sammen uanset, hvad der sker.
Ikke tage hinandens fyre.
Aldrig lyve for hinanden.
Aldrig tvinge nogen til noget.

Reglerne er enkle, men bliver hurtigt svære at overholde. For selvom kliken er samlet igen, lurer de gamle problemer stadig i kulissen. Auriel er stadig dominerende og manipulerer de andre piger for at få sin vilje. Og pigerne kæmper om Auriels gunst for ens status er høj, hvis man er Auriels bedste veninde.

Veninderne tager i sommerhus med store planer. Reglerne skal overtrædes og der skal flirtes med de lokale drenge. Men ikke alle er helt med på ideen og snart udvikler tingene sig i en retning, ingen af pigerne kan forstå. Auriel får skylden, de andre piger må ikke være sammen med hende, og sommerferien bliver pludselig meget ensom. Auriel er vred, og mens hun prøver at finde hoved og hale i det der er sket, planlægger de andre piger en grusom hævn.

Kærestebogen er skrevet i en tone og et sprog, der gør det nemt at identificere sig med pigerne. Man kan genkende de forskellige typer fra sin egen klasse og man ved, hvor svært det kan være at slippe af med den rolle, man har haft i klassen i mange år. Med klassedelingen får eleverne en chance for at starte på en frisk, og derfor er det også et godt tidspunkt at sige farvel til Klara og hendes klassekammerater.

De fire bøger i Klaras vennebog tager fat i de store emner: venskab, mobning, ensomhed, kulturelle forskelle, forelskelse og følelsen af at være udenfor. Selvom fokus skifter mellem de forskellige elever er det nødvendigt at læse serien i rækkefølge for at kunne følge børnenes udvikling.

Lin Hallberg: Kærestebogen (Klaras vennebog ; 4) Oversætter: Christina W. Bojlén. Forum, 2009. – 159 sider.

Hvad synes du om bogen? Giv stjerner eller skriv en kommentar.

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (2 stemmer)
Loading...

2 kommentarer »

  1. ÅHHHH!! skriv nogen flere af dem de er SÅ gode! har læst dem alle sammen.

    please skriv nogen flere!

  2. Det syntes jeg også, Karen :))