Fortællingen.dk

– der findes i hvert fald 1423 gode bøger!

Lica Weis Næraa: Leon som partisan

Emner: , , , , , • Se alle anmeldelser af: Lica Weiss NæraaUdskriv anmeldelsen • 28. januar, 2009

leonsompartisanDen nu 15-årige polske dreng Leon mærker endelig, hvordan det er at være en ægte partisan – på godt og ondt.

Leon er nu 15 år og et fast medlem af modstandsbevægelsen. Året er 1942, og 2. Verdenskrig er godt i gang, så der er stor brug for ham og hans kammeraters hjælp, hvis Polen nogensinde skal slippe for nazisternes rædselsregime. Leon oplever endelig, hvordan det er at leve i konstant fare og frygt som aktiv partisan, og denne nye beskæftigelse bringer ham da også langt omkring og forener ham endelig med en større partisanergruppe. Men selvom dette bringer ham mange spændende og mindeværdige oplevelser, mærker han også krigen og angsten helt tæt på. Han må sige farvel til sin gamle tilværelse og en gang for alle begynde at opføre sig som et modigt medlem af modstandsbevægelsen. Leon er ved at blive voksen – og nu er det på tide, at han lærer selv at hjælpe med til at forsvare sit land.

Leon som partisan er 3. bind i Leon-serien, og det kan tydeligt mærkes, at denne serie bliver bedre, jo længere man kommer op. Den har tydeligt rykket sig fra de to andre bøger, og der er kommet langt mere styr på historien, så fordelingen af spænding og tale er helt perfekt. Man sidder næsten med tilbageholdt åndedræt i langt det meste af bogen, og sammen med det, der bliver fortalt indimellem, får man et fantastisk godt billede af krigens rædsler på nært hold.

Personerne er endnu mere velskrevne og har fået mere identitet og personlighed end i de forrige bøger, og forfatteren har på yderst diskret og elegant vis formået at få en kærlighedshistorie viklet ind i handlingen, så især denne detalje fungerer helt utrolig godt.

Researchen er blevet gjort rigtig godt, og forklaringerne til de – for nogle – mere ukendte elementer, der indgår, er suveræne, korte og letforståelige, og sammen med ordforklaringerne foran i bogen får man et meget bedre kendskab til, hvad der indgår og foregår i historien.

Dog er der en afsnit i bogen, hvor der er blevet rodet en smule rundt med tidspunkter og tal, og dette kan godt komme til at forstyrre flowet i fortællingen, men da dette er en mindre detalje, er det ikke noget, der ødelægger helhedsoplevelsen af scenen betydeligt.

Med hensyn til Leons udvikling i bogen må jeg desværre sige, at jeg for tiden synes, at det virker lidt, som om den er gået lidt i stå. Han opfører sig stadig forholdsvis barnligt, og mange steder er hans reaktioner måske en smule overdrevne, men eftersom historien foregår på en tid med stor angst og rædsel, og Leon selv er udsat for mange kriseprægede situationer, er det forståeligt, at han reagerer meget voldsomt. Jeg kan dog ikke lade være med at synes, det til tider er lidt for meget, men om man er enig i denne overbevisning, må man selv finde ud af.

Leon som partisan er, som de andre bøger i serien, beregnet på, at informere om 2. Verdenskrig og er desuden egnet for børn mellem 10-14 år, men kan for den sags skyld sagtens læses af ældre børn.
Selv folk, der mener, de kender alt til 2. Verdenskrig, ville formentlig alligevel nyde at læse denne bog, hvis ikke på grund af faktaene så på grund af måden, de fortælles på. Med sådan et sikkert og godt sprog og den store mængde spænding, bogen indeholder, er det næsten umuligt ikke at blive interesseret i at høre mere om Leon og hans oplevelser under krigen.

Alt i alt vil jeg sige, at hvis du er interesseret i 2. Verdenskrig og ikke allerede har fået fat i Leon-serien, vil jeg stærkt råde dig til at gøre det. I mellemtiden vil jeg blot glæde mig til at læse de næste bøger, for hvis standarten fra denne holder, er der helt klart noget godt i vente.

Se mere på hjemmesiden: www.leon-serien.dk

Lica Weiss Næraa: Leon som partisan (Leon-serien ; 3). Omslagsdesigner: Charlotte van Hauen (fotografi fra 1939-1945 We Have Not Forgotten”, T. Mazur and J. Tomaszewski, Warsaw 1961), illustreret af Lica Weis Næraa. 2. udgave, Husets forlag, 2008, 148 sider.

Hvad synes du om bogen? Giv stjerner eller skriv en kommentar.

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (3 stemmer)
Loading...

Der er lukket for kommentarer.