Fortællingen.dk

– der findes i hvert fald 1423 gode bøger!

Lica Weis Næraa: Leon overlever

Emner: , , , , , • Se alle anmeldelser af: Lica Weiss NæraaUdskriv anmeldelsen • 4. februar, 2009

leonoverlever15-årige jødiske Leon er nu tilbage i Warszawa, hvor han melder sig ind i spejdergruppen ”De grå rækker”. Her er han med til en del modstandsaktioner, men det er ikke ufarligt, især ikke når man bor i Polen år 1943.

Den jødiske dreng Leon er 15 år og kun for nyligt kommet tilbage til Warszawa. Her mærker han pludselig, hvordan nazisternes regime bliver mere og mere grusomt, og han bliver nødt til at være ekstra forsigtig med, hvad han foretager sig. På trods af dette melder han sig ind i spejdergruppen ”De grå rækker”, der deltager i nogle af modstandsbevægelsens aktioner. Men modstandsfolk lever livet farligt, og blot en enkelt fejltagelse får de frygteligste konsekvenser for Leon.

Leon overlever er en fantastisk spændende fortælling, der rører én dybt og lader læseren sidde med hjertet i halsen igennem næsten hele bogen. Måden, 2. Verdenskrig er beskrevet på, er så nærværende og skræmmende, at man simpelthen er nødt til at læse videre, når først man er gået i gang. Det skal dog siges, at den ikke på noget tidspunkt er direkte grænseoverskridende, og yngre børn vil stadig kunne læse den.

Personerne er suverænt beskrevet, og sproget er godt og flydende. Her er endelig en fænomenal sammenhæng mellem historiske fakta og hårrejsende spænding, der gør, at Leon overlever (efter min mening) er den bedste i serien indtil nu!

Jeg vil endda vove at påstå, at selv folk, der ved en masse om 2. Verdenskrig, vil finde denne bog særdeles informerende og underholdende, for her kommer man virkelig ind i handlingernes centrum, både i fængslerne, under forhør af tyskerne og livet i Warszawa generelt.

Bogen indeholder en rigtig god fordeling mellem humor og alvor, og alt i fortællingen virker realtistisk og overbevisende.

Så hvis du er den mindste smule interesseret i 2. Verdenskrig, eller bare gerne vil have noget at vide om den på en særdeles spændende og informerende måde, må du simpelthen ikke gå glip af Leon overlever.

Se mere på hjemmesiden: www.leon-serien.dk

Lica Weis Næraa: Leon overlever (Leon-serien ; 4). Omslagsdesigner: Charlotte van Hauen (fotografi fra ”Assistance To The Jews in Poland 1939-1945” Tatiana Berenstein and Adam Rutkowski, Warsaw 1963). Illustreret af forfatteren. 2. udgave, Husets forlag, 148 sider.

Hvad synes du om bogen? Giv stjerner eller skriv en kommentar.

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (Bliv den første til at stemme)
Loading...

Der er lukket for kommentarer.