Fortællingen.dk

– der findes i hvert fald 1423 gode bøger!

Lene Kaaberbøl: Isfuglen

Emner: , , , , • Se alle anmeldelser af: Lene KaaberbølUdskriv anmeldelsen • 23. november, 2004

Lene Kaaberbøl: IsfuglenLene Kaaberbøl holder tempo og spænding til sidste side i slutningen på denne enkle fantasytrilogi om pigen Katrionas vej mod at få opfyldt sine drømme.

Egentlig starter det ret uskyldigt og udramatisk. Katriona læser et brev – ja strengt taget er det en forseglet ordre stilet til folk højere i hierarkiet, og måske er det ikke det, der sætter begivenhederne i gang – men brevets indhold viser sig i hvert fald ikke at være uvæsentligt. Katrionas møde med den charmerende gøglerdreng Daniel er bestemt heller ikke uvæsentlig og krydrer historien med lidt teenage romantik. Men først og fremmest bliver mødet med Daniel en indgang til endnu omgang intriger og et plot, der ikke lader sig afsløre før til sidst.
Som de tidligere bind i serien præges Katrionas liv af store og små problematikker og detaljer, som binder disse sammen
En af grundene til, at bøgerne om Katriona fungerer så godt, er, at Kaaberbøl skaber en god balance mellem det genkendelige og noget mystisk og dragende. I sidste bind bruger hun f.eks. fotografiet som medie til at beskrive en splittelse mellem folket i Breda. Nogle mener, at fotografiet er ren djævelskab og sortekunstner, mens andre anerkender og forstår, at det er ren videnskab og kan forklares med logik. Som læser er man i denne sammenhæng bedrevidende og lever sig ind i problematikken. Kaaberbøl taber således ikke sin læser i forsøget på at opfinde mærkværdige begreber etc. Det kan syntes lidt for nemt – men det holder!

Umiddelbart, med trilogien forrest i hukommelsen, finder jeg denne mere helstøbt end den mere populære serie om Skammerens børn. Dermed ikke sagt, at Skammerserien er dårlig (den fortjener sin popularitet), men jeg oplever trilogien om Katriona som mere sammenhængende. De enkelte bind i Skammerserien bærer præg af, at Kaaberbøl er vokset som forfatter, men serien om Katriona hænger på en måde mere sammen som helhed. Bøgerne bør ikke læses hver for sig, men ud i et som et værk. Med det middelalderlige Breda som fysiske rammer og med et afsæt i Katrionas virkelighed på Akademiet spinder Lene Kaaberbøl elegant dramatiske begivenheder sammen med hverdagsliv, så de tilsammen danner en enkel og alligevel handlingsspækket historie, der aldrig kammer over og bliver sentimental eller højtidelig. Dette er en del af bøgernes styrke.

Lene Kaaberbøl: Isfuglen. (Historien om Katriona Bredinari; 3) Phabel, 2004
Forside: Jesper Ejsing

Hvad synes du om bogen? Giv stjerner eller skriv en kommentar.

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (8 stemmer)
Loading...

2 kommentarer »

  1. jeg syndes bogen starter med at være kedelig, men bliver bedre og bedre. alle hendes bøger ligner hinanden på en eller anden måde så sådan kan man se at det er Lene Kaaberbøl der har skrevet den.

  2. Lene Kaaberbøl er en rigtig god forfatter, og bøgerne; Sølvhesten, Hermelinen og Isfuglen er fantastiske bøger ;D – Kan varmt anbefales <3