Fortællingen.dk

– der findes i hvert fald 1423 gode bøger!

Lemony Snicket: Savværket i Sorgenfuld

Emner: , , , , • Se alle anmeldelser af: Lemony SnicketUdskriv anmeldelsen • 16. maj, 2009

savvaerketisorgenfuldKlaus, Sunny og Violet Baudelaire må igen kæmpe ihærdigt for deres egen overlevelse, for savværket i byen Sorgenfuld  er slemt nok uden den overhængende fare for, at Grev Olaf endnu engang skulle dukke op.

Sunny, Klaus og Violet er nu kommet til Savværket i Sorgenfuld, en død by, der tilsyneladende kun indeholder to aktive virksomheder. Og selvom børnene forsøger at holde modet oppe er det svært, især da de finder ud af, at deres dage på Savværket Lykkeduft kommer til at gå med et meget udmattende, farligt og urimeligt hårdt arbejde, hvor det eneste, de får til gengæld, er rabatkuponer og garantien for, at Grev Olaf ikke viser sit grimme ansigt igen. Og siden dette er deres absolut eneste trøst, er børnene nødt til at tro på, at deres nye værge, ejeren af savværket, der kun er kendt under navnet ”Hr.”, kan holde dette løfte. Men er Baudelaire børnene virkelig i sikkerhed?

Lemony Snicket fortsætter i stor stil med dette 4. bind i serien om Baudelaire-børnene, og dette er efter min mening, et af de mest nedtrykkende hidtil.

Handlingen er både spændingsfyldt og fængslende, men de trængsler, børnene bliver udsat for, er så grusomme, at det næsten er ubeskriveligt ondt, og ubehageligt nok en ret klar reference til det urimelige børnearbejde, som vi kender fra vores egen verden.

Snicket har en meget overbevisende skrivestil, hvor der med forbavsende kontrol og læserforståelse blandes ironi, overdrivelser og underholdende sammenligninger ind i handlingen, hvilket også sørger for, at man ikke bliver fuldkommen deprimeret.

I denne på mange måder mere seriøse bog end førhen står forfatterens klare budskab, om, at børn ofte har egenskaber, mange voksne ikke længere besidder, meget tydeligt frem, og kan man genkende lidt af de forskellige personer, er det måske værd at tage ved lære af.

Men bogen er først og fremmest ment som en god, underholdende og mystisk børnebog, der dog, som før bevist, henvender sig til både større og mindre.

Som en lille sidehistorie dukker der nu efterhånden flere små bidder af Lemony Snickets eget liv op, og det er om muligt endnu mere interessant at følge med i hans og den mystiske Beatrices forhold og hendes – tilsyneladende – tragiske skæbne.

Så med mindre du hader god underholdning og afskyr en unik, tankevækkende og spændingsfyldt bog, bør du helt sikkert læse Savværket i Sorgenfuld. Du snyder dig selv for en vidunderlig oplevelse, hvis du lader være.

Indtil videre er det kun til og med bog 7, der er udkommet på dansk, men har man mod på det, er de resterende 6 ikke så svære at læse på originalsproget.

Lemony Snicket: Savværket i Sorgenfuld (Én ulykke kommer sjældent alene ; 4). Oversat af Ole Steen Hansen. Illustrator: Brett Helquist. Sesam, 2004, 165 sider.

Hvad synes du om bogen? Giv stjerner eller skriv en kommentar.

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (Bliv den første til at stemme)
Loading...

Der er lukket for kommentarer.