Fortællingen.dk

– der findes i hvert fald 1423 gode bøger!

Lemony Snicket: Kostskolen i Kummerstrup

Emner: , , , , • Se alle anmeldelser af: Lemony SnicketUdskriv anmeldelsen • 19. maj, 2009

kostkolenikummerstrupViolet, Klaus og Sunny er nu blevet sendt på kostskole og håber, at deres største problemer her bare er kedelige lærere og svære lektier. Men endnu engang tager de grusomt fejl.

Klaus, Sunny og Violet er kun med nød og næppe sluppet ud af Grev Olafs kløer og det frygtelige savværk, da de bliver sendt på den mærkelige, triste Kostskole med øgenavnet Kummerkost. Her bliver de udsat for urimelige regler, pinligt dårlige 6-timer lange violinkoncerter og en ubehagelig pige ved navn Carmelita Spats. Violet og Klaus bliver sendt i hver deres klasse, og Sunny bliver sekretær for den ubehagelige rektor Nero, og børnene er tvunget til at bo i et ubehageligt skur med aggressive krabber og dryppende svampe. Havde det ikke været for de to Hængedynd-trillinger, ville de ikke have kunnet udholde denne skrækkelige periode i deres liv. Til deres held bliver opholdet også meget kort – men til deres uheld skyldes det en mystisk gymnastiklærer, der har meget stor interesse for forældreløse børn.

Lemony Snicket formår virkelig at holde underholdningen og spændingen i top i dette 5. bind, og historien fungerer stadig perfekt, både som enkeltstående bind og som led i hele serien.

Handling, spænding og underholdning er både velfungerende og overbevisende, og det er dejligt at se, at Snicket har taget noget af et spring med hensyn til alvoren i sine historier, så stemningen er løftet en del – i hvert fald så meget seriens ånd tillader.

Endnu engang har han på surrealistisk vis fremstillet nogle meget ubehagelige og underlige typer, der blot fremhæver børnene som de eneste fornuftige i den verden, hvad der på visse punkter ikke ligefrem er usandt i vores verden.

Snicket holder den underlige, fængslende skrivemåde, og mængden af baggrundsviden forøges endnu mere i dette bind, så mere og mere af hans egen mystiske historie afsløres. Der trækkes efterhånden tråde mellem tidligere bind og dette, og der er snart en del ubesvarede spørgsmål, der dukker op, men som han behændigt lader stå tilbage i slutningen af bogen. Der virkelig bliver lagt op til en masse mystik og spænding, og der er ingen tvivl om, at Snickets kyndige hænder vil bringe læseren godt igennem den sørgelige Baudelaire-historie.

Så hvis du leder efter en fængslende, spændende bog om venskab, sammenhold, men frem for alt ulykke og masser af spænding og mystik, snyder du dig selv ved at undgå dette mesterværk af en børnebog.

Indtil videre er det kun til og med bog 7, der er udkommet på dansk, men har man mod på det, er de resterende 6 ikke så svære at læse på originalsproget.

Lemony Snicket: Kostskolen i Kummerstrup (Én ulykke kommer sjældent alene ; 5). Oversat af Ole Steen Hansen. Illustrator: Brett Helquist. Sesam, 2005, 192 sider.

Hvad synes du om bogen? Giv stjerner eller skriv en kommentar.

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (3 stemmer)
Loading...

Der er lukket for kommentarer.