Fortællingen.dk

– der findes i hvert fald 1423 gode bøger!

Lemony Snicket: Den onde greve

Emner: , , , , • Se alle anmeldelser af: Lemony SnicketUdskriv anmeldelsen • 19. september, 2004

Lemony Snicket: Den onde greveLæs og nyd denne farverige, skrækkelige fortælling om tre søskende og de vederstyggeligheder, de bliver udsat for, efter de som forældreløse ender ved Grev Olaf, som har ualmindelig urent mel i posen

Jeg har stor respekt for bøger, som er præcis det, de giver sig ud for at være. Allerede på bagsiden af Den onde greve bliver man advaret om romanens ubehagelighed. Det er ikke en overdrivelse. Fra først til sidst vælter alskens ulykker ned over de tre centrale hovedpersoner i begyndelsen på denne efterhånden længere serie om Baudelaire-børnene.
Fortrædelighederne for de tre søskende Violet, Klaus og Sunny starter, da deres barndomshjem brænder ned inklusive forældre og andre personlige ejendele. Således forældreløse og uden tag over hovedet bliver de af familiens advokat, Hr. Poe, sendt ud til en art fjern slægtning, Grev Olaf, som både fremstår usympatisk og skummel.

Børnene bliver behandlet og lever som trælle hos Grev Olaf. De går klædt i grimt tøj, må deles om en enkelt madras og tvinges til at opvarte Grev Olaf og hans gustne venner. Børnene har ikke deres gode humør, men de er intelligente, og sammen træller de sig igennem hverdagens slid og møje. Deres eneste lyspunkt er naboen, Dommer Strauss, som er et blidt væsen, og som har indrettet en del af sit hus dedikeret til lærdom, i form af et flot bibliotek. Børnene får lov til at låne og læse, og det bliver den eneste formildende omstændighed i deres tilværelse.

Det viser sig, at Grev Olaf ikke kun er halvskummel – han er direkte ondskabsfuld, og relationen er udbygget for flere ulykker for Baudelaire-børnene.

Denne serie er fantastisk læseværdig ved først og fremmest sin sprudlende fortællerglæde. Forfatteren Lemony Snicket har formået at skabe en mystisk og dragende mytologi, ikke mindst om sig selv men også om hans hovedpersoner. Det er godt fundet på – og det virker.

Forfatteren er meget engageret i sin beretning, og adskillige gange henvender han sig elegant til sin læser og forklarer et ords sande betydning eller advarer om historiens indhold. Det minder i sin fuldstændige enkelhed om Dickens’ måde at formidle en historie. Det er gammeldags, men forfriskende og er gjort med en god portion humor.

Den onde greve tager ikke livsmodet fra sin læser – uanset alder – den beskriver en virkelighed sat på spidsen. Det er fiktion for alle pengene og fabulerende spænding.

Lemony Snicket: Den onde greve. Oversat af Susanne Vebel. Sesam, 2004
Forside: Brett Helquist.  Originaltitel: The Bad Beginning

Ill. Brett HelquistDe første tre bind i serien om Baudelaire-børnene er filmatiseret i 2005 og har bl.a. Jim Carey og Meryl streep i hovedrollerne. Besøg filmens hjemmeside her

Lemony Snickets hjemmeside er fuld af gratis gejl og informationer om bøgerne – find den her
Den onde greve – ham selv, nemlig Grev Olaf har også sin egen hjemmeside

Hvad synes du om bogen? Giv stjerner eller skriv en kommentar.

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (4 stemmer)
Loading...

Der er lukket for kommentarer.