Fortællingen.dk

– der findes i hvert fald 1423 gode bøger!

Lars Konzack: Græskarmanden og andre gys til halloween

Emner: , , , , , , , • Se alle anmeldelser af: Lars KonzackUdskriv anmeldelsen • 26. september, 2009

graeskarmanden-og-andre-gys-til-halloween-188x300

Nye danske gys til en mørk højtid.

Halloween falder på den sidste dag i oktober og er ifølge traditionen den dag, hvor alskens udøde og andre uhyrer vandrer på Jorden. Det er en amerikansk tradition, som i de sidste par år er begyndt at finde sit indtog i Danmark. I den anledning har Lars Konzack sat sig for at give den et dansk islæt – ved at udgive en samling af danske gys til selv- eller højtlæsning, når mørket begynder at falde på.

13 gys indeholder ”Græskarmanden” – ifølge overtroen et uheldigt tal og nok valgt med omtanke, for Konzack har været dybt i folkesagnene, overtroen og mytologien for at finde baggrunden for sine historier. Selv hvis man i forvejen er til slige overnaturlige væsener, vil der nok være nyt at finde her.

Græskarmanden og andre gys til halloween er letlæst gys, og fælles for – og nok mest interessant ved – de tretten historier er måden, de er fortalt på.

Megen horror til de yngre læsere er lige på og hårdt; man skal helst holdes ude af balance ved, at forfatteren mere eller mindre råber ”Bøh!” Man skal være tilstede lige nu og her, mens monsteret rykker nærmere i mørket. Der holder Konzack en anden afstand til sit materiale, og det giver en helt anden oplevelse og en helt anden type gys. Hvor f.eks. folk som RL Stine taler til mavefornemmelsen, taler Konzack til læserens hoved.

Det lykkes – til tider.

For at være ærlig svinger Græskarmanden og andre gys til halloween meget. Historierne fortælles med en vis afstand til det, der sker – og når man kender til forfatterens forkærlighed for den klassiske horror-forfatter HP Lovecraft, kunne man forledes til at tro, at det er noget i samme boldgade, han går efter her. I en letlæst ramme. Det er en besynderlig kombination, men når det fungerer, fungerer det faktisk rigtig godt. Når det ikke fungerer, tager det derimod spændingen ud af fortællingerne og gør dem i værste fald lidt anekdotiske og uden større pointe.

Det er dog især i starten af samlingen, dette sker, og der er flere af novellerne, som udnytter formatet og opnår lige det, som rigtig horror bør: de bliver ved med at rumstere i hovedet på læseren. Fejlskuddene bliver hurtigt glemt, men de vellykkede historier slår rod og kommer nok til at bære grusom frugt.

Jeg tror, at  Græskarmanden og andre gys til halloween kommer til at fungere meget forskelligt for læserne, og jeg tror måske, at det siger meget om, hvordan man oplever det læste. Og jeg ville meget gerne høre, hvad de tiltænkte læsere siger til samlingen.

Lars Konzack: Græskarmanden og andre gys til halloween. Books on demand, 2009. -116 sider

Hvad synes du om bogen? Giv stjerner eller skriv en kommentar.

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (Bliv den første til at stemme)
Loading...

Der er lukket for kommentarer.