Fortællingen.dk

– der findes i hvert fald 1423 gode bøger!

Lars Bukdahl & Morten Voight: Mars er for tabere

Emner: , , , • Se alle anmeldelser af: Lars Bukdahl, Morten VoigtUdskriv anmeldelsen • 1. juni, 2006

Lars Bukdahl: Mars er for tabereMød Billy Bob Malone i denne science fiction bog for helt nybagte læsere

”Mars er for tabere” er en billedroman – hvilket ikke skal forveksles med et af de mange udtryk, som pt. omgiver graphic novel-fænomet fænomenet i Danmark. Her er det betegnelsen for en serie bøger, som Dansklærerforeningen udgivet – letlæste og flot illustrerede bøger. Med forlaget in mente er der selvfølgelig tænkt på bøgerne som undervisningsmidler, men der er valgt en række kompetente forfattere, så historierne skulle også være i orden. I denne lille science fiction-roman er det Lars Bukdahl, der står for den noget tummelumske fortælling.

Bukdahl er nok mest kendt som ord-ækvilibristisk kritiker i Weekendavisen, så det er noget af et spring. Han har dog tydeligvis medbragt sin forkærlighed for ord, for ”Mars er for tabere” næsten sprudler af sprog.

Historien i sig selv er hovedsageligt fjollet – der er dømt godmodig underholdning for nok især drengene. Drengen Billy Bob Malone er elev på NASAs hemmelige astronautskole og sættes på sit livs prøve, da et kosmisk kattedyr spreder skræk og rædsel og truer med ganske at opsluge hele Mælkevejen. Af sted i et lille rumskib går det, ikke blot for at redde verden, men også lige slås med sin ærkefjende, Rudolph Tundra.

Man kunne godt ønske sig mere sammenhæng i historien, men det er tydeligvis ikke det, der er formålet for Bukdahls udskejelser. Her er det ordene og deres frydefulde sammensætning, der er i hovedsædet, hvilket må siges at være i orden, når formålet er at lokke de unge til at læse. På den måde må ”Mars er for tabere” siges at være rigtig vellykket, et litterært gateway drug.

Men i en billedroman har illustrationerne naturligvis også en stor betydning, og her er jeg faktisk mere betaget af Morten Voigts helsides-tegninger end af historien. De fanger perfekt tekstens underfundige humor, samtidig med at de formår at fascinere og fastholde læseren. Tilsammen burde tekst og billeder gerne skabe en hurtig og underholdende, som griber de måske ikke så stærke læsere.

Lars Bukdahl: Mars er for tabere, illustreret af Morten Voigt. Dansklærerforeningen, 2004. Forside: Morten Voigt

Hvad synes du om bogen? Giv stjerner eller skriv en kommentar.

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (4 stemmer)
Loading...

Der er lukket for kommentarer.