- Fortællingen.dk - http://fortaellingen.dk -

Kjetil Johnsen: 4 veninder, bind 1-8

En grædende morderVanvittigt spændende ungdomskrimiserie om mord, venskab og kærlighed

En dag bader et ungt par i Indsøen, ubekymrede og rasende forelskede. Men langsomt dukker noget op fra dybet. Et lig af en ung pige, pakket ind i plastic kommer til syne, og de ved begge hvem hun er. Hun er en af de 4 veninder. Tiden skrues tilbage og vi følger de fire veninders liv i ugerne op til mordet.

Dina, Trine, Nora og Beate går i 10. klasse og bor i Dybdal i Norge. De har altid været bedste veninder, de laver alt sammen og kan ikke leve uden hinanden.Et sidste offer
Men en dag starter der en ny dreng i klassen ved navn Nick. Han ser godt ud og har en aura af mystik og noget uforklarligt. Der er noget dybt i ham, han ikke helt deler med andre.

De fire veninder roder sig hver især ind i forskellige problemer, de ikke kan eller har lyst til dele med hinanden. Det sår splid mellem dem, og de begynder at holde dybe hemmeligheder for hinanden. Hemmeligheder, som kan være afgørende for fremtiden…

4 veninder består indtil videre af 8 bind i serien Zoom on, men det er én sammenhængende historie. Synsvinklen hopper fra person til person, men giver hurtigt læseren en forståelse for deres ydre og indre konflikter og dette skaber en fin rød tråd i historien.
Hvert bind indbyder læseren til at læse det næste med en pirrende slutlinje i stil med ”Og da havde en af de fire veninder kun 12 dage tilbage at leve i.”

Et sidste farvelDen mest fantastiske ting ved serien er at man gang på gang forføres af forfatteren Kjetil Johnsen til at tro, at man har gennemskuet nogle af de mange, mange mysterier der popper frem i løbet af serien. Det mest påtrængende spørgsmål er selvfølgelig hvem morderen er. Men historien er (heldigvis!) langt fra gennemskuelig, for når sandheden kommer frem, overraskes man og må erkende, at man ikke har gættet noget som helst!

Hver gang ét mysterium er løst afsløres et nyt lag i fortællingen, og det er bestemt med til at holde én opslugt af serien og endnu bedre forhindre, at man kører død i den samme ”gamle” historie.

En lille ting jeg har lagt mærke til, er at jeg ofte har grint af for mig selv, når karaktererne pludselig prutter eller går ”rigtigt” på toilettet – hvilket jo er en ret Et farligt kysspøjs detalje. Noget andet er, at emner som følelser og sex spiller en stor rolle i serien og jeg synes, at Kjetil Johnsens ærlighed og naturlige formidling gør historien totalt vandtæt.

Krimiserien har været en fornøjelse at læse, og den er så spændende og velskrevet, at jeg ikke faldt over ét eneste langtrukkent kapitel (!) og jeg venter begejstret på de næste to bind, der udkommer i 2010.

Serien henvender sig mest til unge, men allermest til læsere der elsker bøger, som er umulige at lægge fra sig, før sidste side er vendt.

Læs også vores interview med Kjetil Johnsen.

Kjetil Johnsen: 4 veninder
Et hul i sjælen. Forum, 2008. – 170 sider
Et farligt kys. Forum, 2008. – 183 sider
Et varsel om blod. Forum, 2008. – 182 sider
En pige i søen. Forum, 2009. – 182 sider
Et sidste farvel. Forum, 2009. – 174 sider
En grædende morder. Forum, 2009. – 188 sider
En savnet dukker op. Forum, 2009. – 163 sider
Et sidste offer. Forum, 2009. – 153 sider

Oversat af Nanna Gyldenkærne