Fortællingen.dk

– der findes i hvert fald 1423 gode bøger!

Kirsten Miller: Kiki Strike i Skyggebyen

Emner: , , , • Se alle anmeldelser af: Kirsten MillerUdskriv anmeldelsen • 22. august, 2007

Kirsten Miller: Kiki Strike i SkyggebyenForbryderskurke, kungfu røvsparkende teenagepiger og kidnappede rigmandstøser – hold fast: Kiki Strike er landet!

Ananka er 12 år gammel og bor i New York. Hun har fået friplads på en rigmandsskole og er et typisk udsøgt mobbeoffer, og livet er på alle måder en kedelig trummerum.
Og lige om lidt ændrer hendes liv sig radikalt. Først finder hun et sært hul i en park, der afslører et ukendt New York: Skyggebyen, og derefter møder hun den mystiske Kiki Strike, som mest ligner en alf med sin blege hud og hvide hår.

Kiki Strike viser sig at have en mission og en dagsorden. Snart og selvfølgelig hvirvles Ananka ind i det hele – i øvrigt sammen med fire andre piger, der alle er eksperter på hver deres nyttige område. Altså, nyttige på den helt belejlige måde, som hvis man nu stod i en situation, hvor man behøvede en opfinder, en kemiker, en falskner og en forklædningsekspert.
Pigerne danner gruppen De Irregulære, og deres første mission er at kortlægge Skyggebyen, som rummer smuglergods, hemmelige tunneller og rotter.
Som alle andre store eventyrere drives De Irregulære frem af nysgerrighed og drømmen om guld. Og sandsynligheden for at få opfyldt det sidste er ret stor, da det viser sig, at Skyggebyen engang var et hemmeligt sted for forbrydere og andre skumle typer.
Men noget går galt. Helt galt. Og pludselig er De Irregulære fanget i intriger om kidnappede rigmandstøser, en lyserød diamantring og en bande kinesiske forbrydere.
Og Kiki Strike forsvinder. Med guldet.
Ananka er selvfølgelig skuffet over forræderiet. Men hun har også luret den: Der er noget, der ikke stemmer…

Strengt taget findes der ikke mange seje piger i børnelitteraturen. Altså, sådan rigtigt seje. Denne roman svømmer til gengæld over med dem i sådan en grad, at de få hankønsvæsener, der titter frem mellem siderne, er reduceret til små ubetydelige biroller. Der er ingen handling i dem – og flere af dem får tæsk, når Kiki Strike behændigt deler øretæver ud. Det er måske lidt karikeret; heltene, som man hepper på, og superskurkene, som er så dumme og nedrige, at man buer sig hæs.
Kort sagt er denne roman ren Girl Power og vil nok mest interessere piger, der er til action og tjubang. Og det får de så til gengæld masser af.
Sproget er let og tonen er intim og humoristisk, ligesom historien krydres af nyttige tips og tricks for hjemmehelten om, hvordan man identificere en falsk diamant eller serverer en skudsikker løgn.

Kiki Strike i Skyggebyen er en typisk lækker udgivelse fra forlaget Sesam. Udstyret og indholdet er bare i orden. Bogen har selvfølgelig sin egen hjemmeside, og pigerne fra De Irregulære har også deres egen myspace-profil.
Et vildt gæt: vi kommer til at høre meget mere til Kiki Strike, De Irregulære og Skyggebyen.

Kirsten Miller: Kiki Strike i Skyggebyen. Oversat af Klavs Brøndum. Sesam, 2007
Forside: Eleanor Davis. Originaltitel: Kiki Strike inside the Shadow City (2006)

Træd indenfor i Kiki Strikes univers på nettet her

De Irregulæres Myspace-profiler:
Kikki Strike  Ananka  Betty  Luz  Oona  DeeDee

Kiki

Hvad synes du om bogen? Giv stjerner eller skriv en kommentar.

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (2 stemmer)
Loading...

2 kommentarer »

  1. En god anmeldelse.. godt beskrevet. Du behøver dog ikke gå så meget i detaljer men. Godt du har et billede af hovedepersonen(.-:

  2. Hej Andrea
    Tak for din kommentar.
    Jeg synes nu at jeg har udeladt MANGE detaljer 🙂
    Har du læst bogen?