Kevin Crossley-Holland: Arthur – Kongen i stenen & Arthur – Grænselandet & Arthur – Grænselandets konge
Emner: del af serie, fra 11 år, historisk • Se alle anmeldelser af: Kevin Crossley-Holland • • 9. september, 2008
Spændende historisk trilogi.
Hvis man tager på biblioteket for at låne de tre bøger om Arthur, så kan man sikkert finde dem blandt fantasybøgerne i børneafdelingen. Og bøgerne skal jo stå ét sted, men jeg synes at det ville være lige så rigtigt at stille dem i ”voksenafdelingen” eller sammen med ”historiske bøger” eller sammen med ”spændende bøger” eller havde biblioteket eller boghandleren haft en afdeling eller en hylde med bøger der hed:
”Gode bøger der kan læses af alle der kan lide en god og spændende historie”
– så skulle Arthur-bøgerne helt sikkert stå der!
Arthur Caldicut er 13 år da historien begynder. Gennem ham oplever og lever vi med i livet i en forholdsvis velhavende middelalderfamilie. Arthur er en begavet, dejlig og vellidt dreng, men han er også lidt på tværs. Han drømmer om at blive væbner og ridder, men får hele tiden problemer fordi han leger med tjenestefolkenes børn. Især pigen Gatty, som han er meget god og loyal ven for.
En anden af Arthurs venner, er den lidt mystiske Merlin. Merlin kommer og går efter et ikke overskueligt mønster, men når han er der, er han meget spændende for Arthur at tale med.
Merlin forærer Arthur en meget sjælden, smuk og magisk sten. Når Arthur er alene, og han ser ind i stenen, vækkes den til live, og i den ser Arthur ind i en anden verden. I stenen ”bor” en anden og meget sagnomspunden Arthur.
Bøgerne fortæller altså ikke om én, men om hele to Arthur’er, og begge fortællinger er meget spændende. Ud over at være spændende, så er de også troværdige og rørende, fordi personerne og deres relationer er meget levende og troværdigt beskrevet. Og så kan man faktisk også lære noget ved at læse dem, og det gør jo ikke noget – men hold da op, hvor er det besværligt at tage en rustning på og af …
Kevin Crossley-Holland: Arthur – Kongen i stenen & Arthur – Grænselandet & Arthur – Grænselandets konge. Oversat af Erik Barfoed. Høst, 2001, 2002 og 2004.
Det er blevet lidt for populært at smide bøger i fantasy-gruppen. Jeg tror det ville være godt for alle, hvis bibliotekerne strammede lidt op på genre-definitionerne.
Det er jeg helt enig i!
Tænker, at måske er det fordi det er nemmest?
Jeg opfatter ikke Arthur-trilogien for fantasy – dog den rummer en fantastisk tøven hvilket gør at den er derhenne af 🙂
Den rummer da også fantastiske elementer – den magiske sten – og så er det en Arthur-historie.
(Børne)Bibliotekets hylde-opdeling er vel ikke så meget et forsøg på en stringent genre-definition, som det er et forsøg på at understøtte inspiration… eller? Med andre ord: man har tænkt, at fantasy-læserne ville sætte pris på Arthur-serien.
Derudover ville jeg mene, at vejen frem selvfølgelig var at købe flere eksemplarer og anbringe dem i flere opstillinger, såsom historisk, almindelig skøn og så videre. Og så kunne man jo sagtens ved samme lejlighed oprette den opstilling, som Susan foreslår 🙂